Bevrijd jezelf uit een foute relatie

Ben of ken jij iemand die gegrepen is door de klauwen van een foute man óf vrouw? Lees dan even verder. Iedereen wil zich, meer dan wat dan ook, geliefd en begrepen voelen door een zielsverwant. Dit gevoel is zo sterk, het laat je dan ook niet zomaar los. Zelfs niet als je je op een gegeven moment niet meer zo geliefd en begrepen voelt. Je bent gevangen in een niet al te beste – en dat is nog zacht uitgedrukt – relatie.

Herken de foute relatie
Een relatie kan op verschillende manieren niet lekker lopen. Het kan te maken hebben met geestelijk, seksueel of emotioneel misbruik. Soms is er sprake van lichamelijk geweld. Vaak heeft het te maken met controle. De misbruiker wil de controle hebben over het slachtoffer. Het slachtoffer zit gevangen in zijn of haar web en komt daar heel moeilijk uit. Het is vaak een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Zó herken je een ‘toxic friend’ en zó kom je er vanaf!

Vormen van misbruik
Emotioneel misbruik is vaak moeilijk te herkennen. Er zijn geen blauwe plekken of andere zichtbare verschijnselen. Het slachtoffer praat er niet graag over, zo merkt bijna niemand er iets van. Seksueel misbruik is ook niet van het slachtoffer af te lezen. Lichamelijk misbruik gaat vaak gepaard met blauwe plekken en andere uiterlijke kenmerken. Ook dit kan onopgemerkt blijven als het slachtoffer de verschijnselen probeert te verbergen, iets wat vaak gebeurt. Want slachtoffers zijn meester in het verbergen van de pijn. Omdat ze zich schamen of omdat ze de misbruiker willen beschermen, ze voelen zich verbonden en zijn afhankelijk.

Angst
Dit kan komen door angst. Angst om nooit meer geliefd te zijn, om alles te verliezen. Want who knows is dit wel de enige kans op échte liefde. Daar moet je dan maar het beste van maken, anders blijf je de rest van je leven alleen. Niemand zal je trouwens geloven. Nog zo’n rede om je mond te houden. Je bent bang dat iedereen denkt dat je kwaad spreekt zonder reden, en vooral dat je partner erachter komt. Dan zwaait er wat! Je zou je moeten schamen, het is allemaal je eigen schuld. Je bent overgevoelig en het zal wel aan jezelf liggen.

Hoop
Hoop doet leven. Zelfs in situaties waar een buitenstander van gruwelt zal het slachtoffer blijven hopen. Wie weet wordt het beter, hij of zij heeft toch spijt? Na iedere misstap worden er excuses aangeboden en het slachtoffer wil dit graag geloven. Hierdoor zal het slachtoffer zich blijven vastklampen aan de foute relatie. Het is altijd mogelijk dat iemand verandert – toch? -. Hoop doet ook zwijgen. Er is jouw ogen nog een toekomst samen, je wilt niet dat iedereen fout denkt over jouw partner. Stel je eens voor! Dan verpest je het voor beide.

Vaak is er helemaal geen hoop. Get real een foute relatie gaat nooit werken. Dus stel jezelf de volgende vragen en weet wanneer je weg moet wezen.

-Voel jij je niet gewaardeerd en gerespecteerd?
-Wordt er nooit naar je geluisterd?
-Loop je altijd op eieren?
-Weet je nooit wat je kunt verwachten?
-Zijn je vrienden en familie bezorgd?
-Ben je intiem tegen je zin in?
-Heb je weleens pijn door hardhandigheid of zelfs mishandelingen van je partner?
-Is er sprake van drank of drugs op momenten dat het fout gaat?
-Voel je je geïsoleerd van vrienden, familie en collega’s?
-Ben je bang voor je partner?
-Voel je je gecontroleerd?
-Mag je geen eigen mening hebben?
-Heeft je partner liever dat jij zelf geen leven – naast jullie leven samen – opbouwt? Dat je liever niet werkt of studeert?
-Zegt je partner té vaak sorry en vraagt om tweede kansen?
-Wil je parter echt alles weten, tot een bezoek aan het toilet aan toe?
-Gaat al jouw geld in hem of haar zitten?

Als je de bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden is de kans groot dat er iets mis in in je relatie. Er is sowieso sprake van emotioneel misbruik en misschien zelfs van lichamelijk of seksueel misbruik. Zo niet, dan kan dit nog komen. Het is noodzakelijk dat je op z’n minst met iemand over je problemen gaat praten. Alleen op deze manier kom je erachter wat er niet strookt.

Erken de foute relatie
Pas als je zelf inziet dat de relatie niet oké is, ben je in staat hier een einde aan te maken. Dat gaat vaak niet van de een op andere dag. Het zal een hele struggling zijn om jezelf te bevrijden uit de klauwen van een foute man of vrouw. Hij of zij zal je tegenhouden. In het ergste geval zal hij of zij je niet met rust laten, zelfs als je de knoop voor jezelf hebt doorgehakt.

Zo ga je verder als je relatie voorbij is!

Zoek hulp
Hulp is daarom van groot belang. Probeer het eerst bij familie en vrienden en breng veel tijd met ze door. Vertel wat het probleem is. Word je iedere dag 100 x gebeld? Neem dan afstand van je telefoon. Staat de man of vrouw in kwestie regelmatig plotseling voor je neus? Zorg dat je zoveel mogelijk in gezelschap bent. Geestelijk loskomen is moeilijk, praten helpt. Als je je ei niet bij familie of vrienden kwijt kunt, is professionele hulp een oplossing. Maar het allerbelangrijkste is: verbreek al het contact! Jij bent niet meer verantwoordelijk voor zijn of haar leven. Hij niet meer voor dat van jou.