Betalen met bitcoin in webshops – hoe werkt dit? 

Er zijn steeds meer mensen die bitcoin, ethereum, cardano en andere cryptomunten bezitten. Toch blijft het voor velen een ingewikkelde materie. Wat kun je er nu precies mee en zou je bijvoorbeeld ook kunnen betalen met bitcoins in een webshop of bij een gewone winkel? Kun je ook overboeken naar vrienden of familie, als je dat zou willen? Een logische vraag, wanneer je erover denkt om aan te haken bij deze relatief nieuwe vorm van digitaal geld. 

Bitcoin als investering 

Bitcoin en ook veel andere altcoins zijn oorspronkelijk ontwikkeld als betaalmiddel, maar in de praktijk zijn er nog niet zoveel plekken waar je er ook daadwerkelijk mee kan betalen. De meeste mensen die op dit moment bitcoin en andere cryptomunten bezitten, handelen op cryptobeurzen en speculeren op waardestijgingen in de toekomst. Naast de bitcoin is ook de ethereum koers  de afgelopen jaren sterk gestegen. De wijze waarop bitcoin en andere coins tot stand komen is gelimiteerd en daardoor is een stijging van de waarde op langere termijn aannemelijk. Ook de reguliere financiële wereld heeft steeds meer oog voor de mogelijkheden die crypto biedt; via de beurs kun je ook indirect in crypto investeren. Toch is dat niet het idee achter cryptovaluta. Bitcoin en veel andere coins zijn immers in eerste instantie ontwikkeld als een manier om te betalen.

Bitcoin als betaalmiddel 

Bitcoin is een gedecentraliseerde valuta. Dit betekent dat er mee betaald kan worden zonder tussenkomst van een bank, en dat er ook geen overheid is die zeggenschap heeft over de munt. Het netwerk bevestigt transacties door ze toe te voegen aan de blockchain, een ketting van digitale informatie. Alle wijzigingen en transacties worden op die manier gecontroleerd en gegarandeerd. 

Waar kun je nu met bitcoin betalen? 

Waar kun je dan met bitcoins betalen, als je dat zou willen? In Nederland is de bitcoin nog geen wettig betaalmiddel. In 2021 koos El Salvador als eerste land ervoor om de bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Onlangs volgde de Centraal Afrikaanse Republiek. Hoewel veel overheden deze stap voorlopig nog niet lijken te maken, is het ook hier op sommige plekken wél al mogelijk om met bitcoin te betalen, met name bij (internationale) webshops. Ook zijn er initiatieven in bepaalde steden waar je al met crypto terecht kunt, zowel in de detailhandel als in de horeca. De lijst van bedrijven die bitcoin accepteren, groeide in de afgelopen periode sterk. Op sites zoals Coinmap kun je kijken waar dit bij jou in de buurt kan. 

Hoe kan je betalen met bitcoin? 

Als je bitcoin als betaalmiddel wil gaan gebruiken, hoe doe je dat dan? Om te beginnen moet je een zogenaamde “wallet” hebben. Veel mensen hebben een zogenaamde “spot” wallet met een uniek adres wanneer ze op een cryptobeurs bepaalde munten hebben gekocht. Met een Private Key en een Public Key is het mogelijk om een transactie in gang te zetten. De Public Key wordt gebruikt om jouw transactie aan te vragen. De Private Key zorgt ervoor dat jij toestemming geeft voor het versturen van jouw coin. Wanneer je echter op grotere schaal en zo veilig mogelijk aan de gang wilt met crypto, is het beter om naast een spot wallet op de een beurs ook een zogenaamde hardware wallet aan te schaffen. Op die manier ben je beter beschermd tegen eventuele hacks,  en houd je jouw bezit letterlijk in eigen hand. 

Zijn er ook nadelen? De waarde van bitcoin en andere altcoins kan nogal schommelen. Dat kan het wat onzeker maken om met crypto te betalen. Toch is het op de langere termijn aannemelijk dat onder andere bitcoin breder ingezet gaat worden. Dat maakt het zeker de moeite waard om je er alvast eens in te verdiepen.

Let op:  Zet niet meer geld in cryptocurrency dan je kán en wil verliezen. Het handelen in cryptocurrency is risicovol en het blijft een gok.