Mijn avontuur in het hoge Noorden

Daar ging mijn telefoon; of ik het weekend naar Friesland wilde afreizen voor Merk Fryslan. Als geboren en getogen Amsterdamse moest ik even nadenken. Friesland, dat is toch die gekke provincie waar stugge mensen een taal praten die ik niet kan verstaan en waar het ontzettend koud is? En dat is toch super ver? Moet ik eigenlijk m’n paspoort mee? Tijd om op onderzoek uit te gaan!

Nadat ik mijn zaterdagochtend zen ben begonnen met een goede yoga les, stappen we in de auto. Hitlijstje met jaren tachtig muziek aan en gassen maar. Het is een mistige rit, wat het geheel een magisch tintje geeft.

afsluitdijk

Na nog geen uurtje rijden, komen we aan bij de Afsluitdijk waar we besluiten te stoppen bij de Uitkijktoren. De mist is inmiddels verdwenen waardoor we heerlijk begroet worden door warme zonnestralen op ons gezicht. Het uitzicht is fantastisch. Enerzijds heb je het IJsselmeer wat vredig de zonnestralen reflecteert op het water. Anderzijds zie je de Waddenzee. Helderblauw water wat overloopt in de horizon. Samen met een koffietje genieten we van het uitzicht en vergeten we bijna dat we een afspraak hebben om stipt twaalf uur.

We haasten ons de auto in en komen een half uur later aan bij Hotel Westcord WTC Leeuwarden. De kamer laat nog even op zich wachten, want we moeten meteen door naar de stadstour van A Guide to Leeuwarden. Op de fietsen van het hotel zijn we binnen 10 minuten bij de Oldehove waar Henk Leutscher, oprichter van A Guide to Leeuwarden, ons staat op te wachten.
nh
Hij vertelt honderd uit over de geschiedenis van Leeuwarden, het wapen, de stad zelf en leuke weetjes van nu. Het is een tour die wat biedt voor iedereen. Wist je bijvoorbeeld dat Mata Hari, de bekende exotische danseres en spion voor zowel Frankrijk als Duitsland, geboren is in Leeuwarden? Of ken je het verhaal van Titia Bergsma; een gewone Friezin die als eerste Europese vrouw ooit Japan heeft bezocht en vervolgens wereldberoemd werd in Japan door haar uiterlijk? Henk vertelt passievol en gevat, we vinden het dan ook jammer dat de tour uiteindelijk stopt.

A Guide to Leeuwarden organiseert gratis stadtours door Leeuwarden. Op hun website vind je precies wanneer en waar de tour vertrekt en je betaalt wat jij vindt wat de tour waard is. Wat een mooi initiatief!

leeuwarden0

Het valt mij sowieso op aan Leeuwarden dat het een stad is van de ondernemer. Dat zien we ook bij Fruitbar SIS, waar we zijn uitgenodigd om te komen lunchen. Siske is een frisse, vriendelijke Friezin (huh weer zijn leuke Fries! Friezen waren toch nors en stug?). Na 8 jaar op Curaçao te hebben gewoond en een passie te hebben ontwikkeld voor gezond en fair eten, besluit ze op haar eigen fruitbar te beginnen. Nu zijn mijn vriend en ik niet de meest makkelijke mensen om te voederen; hij heeft een suiker allergie (wat al behoorlijk onmogelijk is) en ik ben allergisch voor zo goed als alles wat van een boom komt. Maar Sis lijkt overal tegenop gewassen. De Pink Lady met rode biet, banaan, kiwi, limoen en sinaasappelsap is echt mega lekker en als klapper op de vuurpijl weet ze ons ook nog eens te verwennen met een suikervrije brownie. Sis je bent geweldig!

Met een volle buik en een gember theetje to-go, wandelen we naar onze volgende afspraak; een cursus Fries bij Afuk!

De stichting Afuk houdt zich bezig met het inleven houden van deze eeuwenoude taal.
Het is mooi om te zien hoe de Friese taal wordt omarmd door zowel de huidige generatie als de opkomende generatie. Hoewel steeds meer scholen het niet verplicht stellen om Fries te volgen, voelen veel ouders de verantwoordelijkheid om hun kinderen de taal bij te brengen. Het is een blijft een traditie natuurlijk. Toch best wel tof wij als kikkerlandje twee officiële talen spreken…

Met een minicursus Fries op zak, zijn we klaar om de stad onveilig te maken.
Het is koud buiten, dus opwarmen bij de Sexy Keramiek tentoonstelling in het Keramiek Museum klinkt als een goed plan. Nu hoor ik je denken: hoe kan keramiek sexy zijn? Nou… de tentoonstelling bouwt de spanning langzaam op en veel laten de beelden niet aan de verbeelding over. Het is dan ook opwindend en grappig tegelijk.
sexy
Opgewarmd fietsen we naar restaurant Sems. De zeelucht maakt hongerig, dus het is maar goed dat we worden verrast met een zes gangen diner.
En wat voor ’n gangen… We hebben nog nét niet alle bordjes afgelikt, maar wauw wat was dit lekker! Nu gaan we niet heel vaak uiteten vanwege onze allergieën (en mijn vriend kan toevallig heel lekker koken), maar hier werden we echt een beetje stil van. Buiten het voortreffelijke eten, was ook de bediening verrassend goed. Het jonge team weet waar ze over praten en zijn buiten enorm vriendelijke ook spontaan en attent. Daar kan de Amsterdamse horeca soms nog een puntje aan zuigen. Want dit zijn nog maar enkele hotspots waar je echt heen wilt, voor meer kun je een kijkje nemen op de website van Leeuwarden zelf!

Lichtelijk aangeschoten door de smaaksensaties, wandelen we naar de Neushoorn. Een van de locaties van festival Explore The North. Op diverse locaties in Leeuwarden waren allerlei culturele voorstellingen te zien of beleven. Muziek, lezingen, poëzie, dans, voor ieder wat wils.
optreden Het weer zat niet helemaal mee, maar dat was eigenlijk geen probleem. In de Neushoorn waren meerdere zalen met diverse optredens, dus we hoefde de deur eigenlijk niet eens uit. Swingen op de rauwe stem van Gabriel Rios, head bangen bij de jongens van Bonne Aparte, verdwalen in de muziek van K-X-P, om de avond af te sluiten op de tunes van DJ Marcelle.

Eenmaal terug in onze luxe hotelkamer, liggen we in bad nog even na te kletsen over deze dag. Beide stiekem een beetje verliefd op wat de stad met ons doet. De sfeer, de mensen, de cultuur, ik had niet verwacht dat Leeuwarden zo mooi zou zijn. Voldaan stappen we het gigantische bed in. Benieuwd naar wat de rest van Friesland ons te bieden heeft!

bad

De volgende dag rijden we naar Park Vijversburg in Tytsjerk voor een frisse ochtendwandeling. Weer zo’n heerlijke plek waar cultuur en natuur met elkaar worden samengebracht. Het zonnetje schijnt en het is dan ook een feestje om de dag te beginnen op deze mooie plek.

Na een heerlijk stevige lunch bij Stadscafe Artisante in het pittoreske Dokkum, zijn we klaar om het wad onveilig te maken. De regenlaarzen gaan aan, de thermo kleding is uit de koffer en onderhand ben ik onherkenbaar geworden door de lage kleding die ook mijn gezicht bedekt. Tja dat krijg je als echte koukleum.

Patricia Tenenthof van Stichting Oan ‘e Dyk, leidt ons over het wad. Het is prachtig. De kleuren, de geur, de stilte en vooral het licht. We kletsen honderd uit. Wat een heerlijk mens. Patricia vertelt over haar eigen ervaring met de Fries. Zelf is ze vanuit Amsterdam verhuisd naar Friesland, omdat ze opzoek was naar meer rust en vrijheid. “Een beetje per ongeluk” zegt ze, “we zochten gewoon naar het meest uitgelegen dorp op de kaart via Google Maps”. Ook Patricia was sceptisch in het begin. Net als ik dacht ze direct aan het stigma van de stugge Fries, maar hier blijkt niets van waar. Het is een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar in zijn/ haar waarde laat en elkaar helpt wanneer nodig. Dus toch…

Ondertussen verzamelen we verse oesters. De mosselen en kokkels moeten we laten liggen (stomme allergie), maar ik verheug me nu al op de zelf verzamelde oesters die we straks kunnen opsnoepen.
schelpen

Het fijne aan wad lopen vanuit Friesland, is dat het niet zo ontzettend druk is als dat je het wad op zou gaan vanuit Texel. De groepen zijn veel kleiner (groepjes van twee tot vijf personen is niet ongebruikelijk) en het gevoel van een oneindige openvlakte wordt hierdoor alleen maar sterker.

We sluiten de dag af met verse vis en verse friet. JAM! Oh en vergeet de oesters niet.
Of het nu komt door dat we ze zelf gevangen hebben, of omdat ik inmiddels overladen word door het warme gevoel voor de Fries, de oester is misschien wel de lekkerste ooit gegeten.

In de auto terug besef ik dat al mijn vooroordelen over Friesland en de Fries van geen kant kloppen. Op anderhalf uur rijden zit je al in de culturele hoofdstad Leeuwarden, waar je niet alleen je smaakpupillen maar ook je culturele behoeftes de loop kunt laten. Rij je een half uurtje verder dan bevind je je op onze eigen Hollands Glorie, de Waddenzee. Waar je heerlijk kunt uitwaaien en je eigen eten bij elkaar kunt sprokkelen. Wat wil je nog meer? Friesland, ik vind je geweldig. Oant sjen!

Doen: bezoek IJsland met een local buddy.

Meer weten? Kijk dan op www.friesland.nl