Er wordt aan gewerkt: een anticonceptiemiddel zonder hormonen

De pil. In Nederland krijg je hem lukraak voorgeschreven bij de minste buikkrampen als je als vrouw voor het eerst ongesteld wordt. Of eigenlijk als meisje, want de eerste menstruatie kan al vroeg beginnen. In een tijd dat de hormonen door het lijf gieren stop je er dagelijks nog een portie hormonen bij. Niet wetende wat het eigenlijk met je lichaam doet. Want het is ‘gewoon’ om de pil te slikken.

Toch kwam er bij mij een moment waarop ik dacht, dit kan zo niet langer. Ik voelde me niet goed bij mijn dagelijkse portie hormonen en had onverklaarbare (achteraf gezien hormonale) klachten waar ik niet vanaf kwam. Pas toen ik bij een acupuncturist aanklopte kreeg ik het advies om met de pil te stoppen. Zo gezegd, zo gedaan en veel klachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Natuurlijk is het lastig want toen ik korte metten maakte met de pil wilde ik absoluut niet zwanger worden. Een spiraal vond ik ook geen optie. Bestond er toen maar een anticonceptiemiddel zonder hormonen! Inmiddels zijn wetenschappers bijna zo ver dat er iets op de markt komt zonder hormonen en het heeft te maken met de mangoplant. Klink helemaal natuurlijk!

Hoe werkt dit middel?
Oké, luister. Het is een ingewikkeld verhaal maar we proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen. Spermacellen die naar de eicel zwemmen bewegen zich voort met een staartje, zodra ze ook maar in de buurt van de eicel komen begint dit staartje nóg harder z’n werk te doen om kracht te zetten. De zaadcel wil tenslotte als eerste de eicel binnendringen zodat er een bevruchting plaatsvindt. Het vermogen om kracht te zetten krijgt het staartje door een calciumkanaal, de CatSper genaamd. Op het moment suprême krijgt het staartje een calcium boost via dit calciumkanaal om extra kracht te zetten en de eicel binnen te dringen. Om dit calciumkanaal in de spermacel te openen is het hormoon progesteron onmisbaar. Dit hormoon bindt zich aan het eiwit ABHD2 en door dit eiwit wordt het calciumkanaal geopend. Nu hebben wetenschappers dit verschijnsel onder de loep genomen en gezocht naar andere stofjes die zich niet aan het eiwit binden zodat het calciumkanaal gesloten blijft.

Na veel onderzoek en het raadplegen van oude boekwerken kwamen ze erachter dat de stofjes pristimerin en lupeol (dit zit onder andere in de mangoplant) voorkomen dat progesteron zich aan het eiwit ABHD2 bindt. Dit zorgt ervoor dat de kracht van de spermacellen afneemt en dat de bevruchting niet plaats kan vinden. De stofjes pristimerin en lupeol zouden in de toekomst de pil onnodig maken en zelfs de morning after pil kunnen vervangen. Wij zijn héél benieuwd wanneer het zover is.