6 signalen die erop kunnen wijzen dat je niet helemaal gezond bent

Je lichaam geeft signalen als er iets aan de hand is. De meeste mensen negeren deze signalen, we buffelen altijd door en hebben weinig tijd om er bij stil te staan. Echter is het belangrijk om wél naar je lichaam te luisteren. Dit zou er aan de hand kunnen zijn.

1. Gezwollen gezicht of enkels
Is je gezicht of zijn je enkels extreem gezwollen? Dit noemt men ook wel oedeem en het kan wijzen op een trage werking van de schildklier. Het is belangrijk om meteen een arts te raadplegen omdat een trage schildklier goed behandeld kan worden met medicatie of de juiste levensstijl.

2. Ijs cravings
Heb jij ongelofelijk veel zin om aan koude ijsjes te likken? Dit kan wijzen op bloedarmoede en een tekort aan ijzer. Zelfs een heftige menstruatie kan al zorgen voor ijzertekort. Om voldoende ijzer binnen te krijgen kun je je dokter raadplegen of je eetpatroon aanpassen. Kikkererwten, noten, quinoa, linzen en havermout bevatten allemaal ijzer. Door extra vitamine C te slikken wordt ijzer beter in je lichaam opgenomen.

3. Rimpels op vreemde plekken
Iedereen heeft hier en daar wel een rimpeltje en de meeste rimpels zijn niet meer dan een teken van huidveroudering. Het is opmerkelijk dat studies hebben bewezen dat vrouwen met een hoge bloeddruk al gauw meer rimpels hebben dan vrouwen met een lage bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk verschijnen er ook meer rimpels om vreemde plekken, bijvoorbeeld op je bovenarm. De enige manier om erachter te komen of je echt een te hoge bloeddruk hebt, is deze laten meten.

4. Slechte adem
Meur jij uit je muil? Een kauwgompje kan geen kwaad, en de oorzaak achterhalen ook niet. Slechte adem kan wijzen op Gingivitis, een ontsteking van het tandvlees. Ontstoken tandvlees kan weer leiden tot andere klachtenen uiteindelijk kunnen zelfs al je tanden uitvallen. Zorg áltijd voor een goede mondhygiëne en vraag aan je tandarts wat jij kunt doen om je tandvlees gezond te houden.

5. Donkere urine
Wanneer jouw plas ’s ochtends donkerder is dan in de loop van de dag, hoef je je geen zorgen te maken. Dit komt omdat je terwijl je slaapt geen vocht binnen krijgt. Ook na het sporten – wanneer je hebt getranspireerd – kan het zijn dat jouw plas donkerder kleurt. Is jouw urine altijd donker? Dan kan dit erop wijzen dat jij te weinig drinkt, ongezond eet of een urineweginfectie hebt. Mocht de urine zwart, bruin of grijs zijn? Ga dan naar de dokter. Rode urine is ook een teken dat er iets aan de hand is, tenzij je gisteravond natuurlijk bietjes hebt gegeten. Afijn, je weet zelf wel wanneer er iets mis is met jouw plas.

6. Zwarte poep
Als er sprake is van zwarte ontlasting die gepaard gaat met heftige buik- en maagpijn kan zwarte ontlasting te maken hebben met interne bloedingen. Ga meteen naar de dokter als je hier last van hebt!