5 voordelen van een intieme bruiloft

‘Klein trouwen’ is tegenwoordig heel normaal. Steeds meer mensen kiezen voor een intieme bruiloft maar wat houdt dat eigenlijk in? Zo’n intieme wedding? Wat voor de een klein is, kan voor de ander nog steeds groots aanvoelen. De gemiddelde Nederlandse bruiloft heeft zo’n honderd daggasten en tweehonderd avondgasten. Wij hadden overdag maar veertig gasten en ’s avonds kwamen daar nog een zestig leute bij. Best klein maar het kan nóg kleiner, intiem wordt het pas als je maximaal vijftig mensen op de lijst hebt staan.

Onze keuze voor een kleine bruiloft was zo gemaakt: op de locatie was het namelijk absoluut niet mogelijk meer dan honderd man te hosten. En wij wilde per se trouwen in de Hortus. Punt. Het maken van de gastenlijst was een enorme klus omdat alleen mijn familie al honderd man telt (met alle neven, nichten en aanhang) maar uiteindelijk was de bruiloft heel intiem, persoonlijk en knus. Jup. Een intieme bruiloft heeft aardig wat voordelen.

1. Er zijn meer locaties beschikbaar
De plek waar je trouwt is zó belangrijk. Het bepaald de sfeer en het is een persoonlijke reflectie. Wij wilde een natuurlijke bruiloft in onze eigen stad. De Hortus Botanicus was dé aangewezen plek om de hele dag te vieren. Geen gedoe en gesjouw omdat we van de ene na de andere locatie moesten verkassen en de knappe omgeving helpt enorm mee voor mooie kiekjes. Kleine bruiloften kun je zo uniek maken als je zelf wilt. In de tuin van je ouderlijk huis bijvoorbeeld, veel authentieker krijg je het niet!

2. Je spreekt iedereen
Op mijn bruiloft heb ik met alle daggasten gebabbeld maar ’s avonds werd het lastiger om de aandacht te verdelen. Wanneer je je alleen omringt met je meest dierbare vrienden en familie heb je veel meer tijd voor elkaar. Het voelt ook gemakkelijker omdat je iedereen zo goed kent. De voordelen stapelen zich op…

3. Niks is te gek
Omdat er minder gasten zijn heb je meer geld over om écht uit te pakken. Poepsjieke champagneglazen, de heurlijkste champagne en tongstrelende hapjes zijn opeens een optie. Je kunt veel meer op pietluttige details letten en iedereen in de watten leggen. Alleen het beste servies is goed genoeg voor jullie! Net als de beste muziek… bloemen en ga zo maar door. Klein maar fijn was het toch?

4. Je stoutste dromen komen uit
Je hebt jezelf vast wel eens in een trouwjurk voorgesteld. Een veelte dure grandioze jurk waarvan je nooit had durven dromen dat je hem ooit echt zou dragen. Nou wel dus. Als je kosten bespaart op een groot gezelschap hoef je opeens niet te beknibbelen op de jurk. Of op het eten. Kaarsen. Muziek… De meeste mensen hebben nog steeds geen geldboom in de tuin en als je dromen uit wilt laten komen moet je keuzes maken.

5. Buitenlandse bruiloft of meerdere dagen feest
In eerste instantie wilden wij graag in Italië trouwen. Uiteindelijk bleek dat best veel gedoe en zijn we toch maar voor het Amsterdamse gegaan. Maar stel. STEL dat we in Italië waren getrouwd, dan waren er nog minder genodigden geweest. Dan hadden we meerdere dagen feest gehad met familie, schoonfamilie en beste vrienden. Dat is precies nog een voordeel van een kleine bruiloft. Hoe leuk is het om de volgende dag met z’n alle aan een flink champagneontbijt aan te schuiven? Je kunt later als je weer thuis bent altijd nog een feestje geven met DJ, ALLES. Maar trouwen tussen de druiven in Toscane of op een landgoed in Portugal doe je maar één keer. Als je in het buitenland trouwt moet je overigens echt hulp inschakelen, op afstand kun je gewoon niet alles zelf regelen.

EN? Hoe ziet jouw perfecte bruiloft eruit? Klein of groot?

Foto: Amanda Drost