5 favorieten voor Foodies in Lissabon

Lissabon heeft heel veel goede, betaalbare en gezellige restaurantjes. Teveel opties om in 4 dagen te testen, maar dit zijn mijn 5 geteste favorieten voor foodies in Lissabon! Probeer de typisch Portugese Bacalhau, Pastéis de Nata of Pastéis de Belém, het beroemde ijs van Santini en geniet van een goed gevuld glas koude Portugese wijn, terwijl je wegdroomt met de klanken van de fado. Bom Apetite!

Mini Bar
minibar
Dit bijzondere restaurant, mijn absolute nummer 1 in Lissabon, is gevestigd in een oud theater en het menu blijft dan ook geheel in de toneelsferen. Kies uit de ‘support actors’, ‘dramas’, ‘comedies’ en ‘leading ladies’. De eigenaar José Avillez heeft inmiddels 6 restaurants in Lissabon, waarvan er één, Belcanto, met een Michelinster: dan kun je wel zeggen dat hij iets goed doet. Luis van B&B Casa Amora, waar ik verbleef, tipt me het verrassingsmenu van de chef, het ‘Epic Menu’, te nemen. Dat is de gouden tip van 2015! Ik geloof dat ik nog NOOIT zo lekker heb gegeten! In de 12 (!) bijzonder lekkere gangen komen onder andere een ‘explosive olive’, een ‘Margarita apple’ en homemade “ferrero rocher’ met eetbaar bladgoud en foie gras voorbij. Een uitgebreide post over mijn diner hier komt eraan.

♥ Mini Bar Teatro, R. António Maria Cardoso 58
www.minibar.pt

Petit Café
Lissabon
Na een enorme hike over de heuvels van Lissabon, plof ik lichtelijk verhit neer op het terras van Petit Café in Alfama, waar een sympathieke meneer Braziliaanse liedjes zit te spelen. Terwijl ik de tentakels van mijn zojuist bestelde octopus oppeuzel en geniet van een goed glas Portugese witte wijn, dendert er af en toe een mooie, antieke tram voorbij en zak ik, zonder dat ik het goed en wel doorheb, terug in het lome tempo van de stad. Petit Café is ook een wijnbar, dus bestel wat lekkers van de kaart en laat je adviseren. Houd wat ruimte over voor de passievrucht tiramisu….

♥ Petit Café, Largo São Martinho
Lepetitcaferesto

Pharmacia
pharmaceria
Dit restaurant is al lange tijd een populaire plek in de stad, bijzonder ook door het opvallende en toepasselijke interieur. Pharmacia is gevestigd in het apothekersmuseum en is dan ook helemaal ingericht als een oude, hoe kan het ook anders, apotheek. Peper en zout zitten in medicijnpotjes en je fles wijn staat in een medicijnbak met een groot rood kruis er op. Bestel een Ibupropheno of een Morphino cocktail en je voelt je op slag beter. De vrouwelijke topchef Susana Felicidade runt de keuken. De meeste gerechten op de kaart zijn bedoelt als ‘shared dining’. De zoete aardappelkoekjes met crème fraîche en zalm zijn een aanrader! Er ligt een raar soort tuin voor het restaurant, die me een beetje aan Alice in Wonderland doet denken, door het groene kunstgras. De sfeer binnen vind ik beter en gezelliger.
♥ Pharmacia, R. Mal. Saldanha 1
www.facebook.com/restaurantepharmacia

Kijk voor meer fijne adresjes op www.littlewanderbook.com