Gezonder door je harige viervoeter! 4x gezondheidseffecten van huisdieren

Lekker fluffy hondje of kroelgrage kat, zo gezellig als je een huisdier hebt rondhuppelen in je huis! Vroeger bij paps en mams ben ik altijd met de meest knuffelige raskatten opgegroeid. Mis het soms best wel sinds ik samenwoon in m’n Amsterdam-Oost casa. Tha boyfriend heb ik tot nog toe niet weten te overtuigen…daar moet maar eens verandering in komen. Ik ging op onderzoek uit naar wat super sterke argumenten om ‘m toch over de streep te trekken voor gezinsuitbreiding in huize Banka. En al snel kwam ik uit op tig gezondheidseffecten van huisdieren, lucky me! 

1. Bye bye stress

Naast ‘ik heb het druk’, gaan van het woord ‘stress’ m’n nekharen spontaan overeind staan. Man man man, wat nemen wij deze woorden toch vaak in de mond. Ik zou zeggen Dikke van Dale deleten die hap (*wink*) óf neem een huisdier om die stressgevoelens de kop in te drukken. Want uit Zweeds onderzoek bleek dat een halfuurtje kroelen met je huisdier je stresshormoon cortisol in no time laat kelderen. En daarmee wordt je immuunsysteem ook nog eens versterkt!

2. Positiever humeur 

Je vriendelijke vriend verlaagt niet alleen je stressniveau, maar weet je gelukshormoon Oxytocine ook op te peppen. Dit gebeurt met elke activiteit waar we blij van worden, zo ook van het spelen met je huisdier. Mensen met een ochtendhumeur, jullie weten vanaf nu wat jullie te doen staat in de vroege uurtjes.

Gezondheidseffecten van huisdieren

3. Eenzaamheid passé 

Of we het nu willen of niet, ieder mens heeft wel eens last van eenzame gevoelens. En die kunnen best een negatieve uitwerking op je lichaam hebben. Willen we niet! Daarom beter voorkomen dan genezen met een huisdier. Want wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: volwassenen met een door de kamer rondhupsend huisdier voelden zich maar liefst 36 procent minder eenzaam, dan zij die wel moederziel alleen in huis zaten.

4. Boost je gezondheid van hart en bloedvaten

En het houdt niet op met de gezondheidseffecten van huisdieren, want ze blijken ook goed te zijn voor je hart en bloedvaten. Met zo’n aaibare leukerd in huis dalen je hartslag, bloeddruk en cholesterol. Bovendien worden er stofjes ontwikkeld, waardoor je lichaam wordt getriggerd tot verbetering van geestelijke en motorische bekwaamheid.

Ben bijna jarig, dus drie keer raden wat on top op m’n verlanglijstje staat. En als je dankzij deze gezondheidseffecten van huisdieren écht om bent, ga dan bijvoorbeeld eerst eens kijken naar het hoge schattigheidsgehalte in het asiel. Verdien je ook nog eens een bups karmapunten mee haha!