3 redenen om minder vaak te vliegen

Vliegen, we doen het steeds vaker. Hup, ff een citytrip in Italië of een weekje Griekenland. Een keer in het jaar pakken we goed uit en vliegen we verder weg. Al dat vliegen is allemaal niet zo fijn als het lijkt. Niet voor jezelf, niet voor het milieu. Vliegen belast het milieu, het draagt bij aan het broeikaseffect en het veroorzaakt luchtvervuiling. Daarnaast kost het enorm veel tijd en zijn er regelmatig vertragingen. Redenen genoeg om minder vaak in het vliegtuig te stappen.

1. Vliegen belast het milieu
We vliegen heel wat af, steeds meer mensen hebben de mogelijkheid om de wereld te ontdekken. Steeds meer vliegtuigen vervoeren mensen van A naar B. Tickets worden spotgoedkoop en zijn online zo geboekt. Leuk dat de meute de lucht in gaat maar wist je dat je 3500 bomen moet planten om de Co2-uitstoot van een retourtje Bali te compenseren? Ga je nooit doen! En dezelfde vlucht staat gelijk aan vier jaar autorijden. Probeer zo min mogelijk te vliegen, ga minder vaak maar langer op vakantie en vermijd vluchten met een tussenstop.

2.Het kost veel tijd
Voor een uurtje vliegen ben je al snel vier uur onderweg. Je moet vaak stukken eerder aanwezig zijn en wachten op de koffers duurt eeuwen! Londen lijkt een uurtje bij je vandaag maar voordat je op je bestemming bent, ben je zeker drie uur onderweg. Onderschat het niet mensen, door het wachten wordt je best wel moe.

3. Door vertragingen kost het nóg meer tijd
Vliegen duurt dus lang maar man, vertragingen maken de vlucht nog onaangenamer. Laats vloog ik met Vueling vanuit Barcelona terug naar huis. Vijf uur later dan gepland. VIJF UUR! Omdat ze in Frankrijk staken konden we blijkbaar niet eerder vertrekken. Maar er is ook niemand die enige informatie geeft.. het is wachten, wachten en nog eens wachten. Een stilstaand vliegtuig is bovendien ook vervuilend voor het milieu, zeker als het ding al twee uur voor vertrek staat te ronken.

Klinkt niet meer vliegen als geen optie? Bedenk je dan dat ze vroeger ook niet verder dan Europa kwamen. Het is hier zo mooi! Kies voor een avontuurlijke fietsvakantie of wandelvakantie! En als je toch vliegt, compenseer dit dan op andere manieren. Wees een beetje lief voor de wereld.