3 eigenschappen van mensen met een originele manier van denken
Soms struggelen we met onze creativiteit. Iedereen heeft dat wel eens, of je nu een writers block hebt of opeens niet meer weet wat je op Instagram moet plaatsen. Terwijl iedereen in jouw omgeving fanatiek blijft creëren, loop jij helemaal vast. Best intimiderend! De druk om met originele ideeën te komen, wordt steeds groter. Hoe komt het dat sommige mensen er wél in slagen om woorden om te zetten in daden en anderen niet? De inspirerende TED talk van Adam Grant, organisatiepsycholoog, legt het ons uit.
Mensen met originele ideeën zijn vaak non-confirmisten, ze houden zich niet strikt aan gedragsregels die ons worden opgelegd en zijn anders. Het zijn types die niet alleen ideeën hebben maar er ook daadwerkelijk iets mee doen. Daar hoort falen bij, want eerlijk is eerlijk: als je niet bang bent voor fouten kun je pas écht creatief aan de slag.
Ze komen later op gang
Het zijn uitstellers, ze voelen niet de behoefte om alles vooruit te plannen. Als je dingen uitstelt heb je meer tijd om alternatieven te overwegen en out of the box te denken, hierdoor kom je eerder op originele ideeën. Leonardo Da Vinci heeft de Mona Lisa ook niet in een dag geschilderd, dat deed hij met tussenpozen van zestien jaar! Toegegeven: dat is niet erg productief maar het maakte hem wel creatief. Bovendien hoeft niet alles in een rap tempo want met kleine stapjes kom je er ook. Misschien ben je dan niet de eerste met een bepaald idee, je bent in ieder geval de beste. Zo waren Altavista en Yahoo er eerder dan Google, waar maak jij nu nog steeds gebruik van? Juist.
Het zijn twijfelaars
Net als ieder ander zijn originele denkers ook wel eens bang om te falen en natuurlijk twijfelen ze wel eens. Dit hoeft er niet voor te zorgen dat ideeën mislukken. Er zijn namelijk twee soorten twijfels: twijfels over jezelf en twijfels over het idee. Je moet nóóit aan jezelf twijfelen maar twijfelen over jouw creatieve hersenspinsels? Dat kan geen kwaad! Het versterkt de creativiteit juist want je neemt initiatief om op zoek te gaan naar betere alternatieven.
Ze hebben heel veel slechte ideeën
Originelen falen vaker omdat ze – soms slechte – ideeën uitproberen, ze wagen de gok. Is dat fout? Nee, want fouten worden heus wel weer vergeten. Je hebt gewoonweg meerdere ideeën nodig om daar dat ene originele idee uit te vissen.
Dus is het erg dat je faalt? Nee. Dat dingen niet zo gaan zoals verwacht? Nope. Het hoort bij het proces om uiteindelijk tot een goed idee te komen. Het is niet erg als je vastloopt, zorg dat je daar zelf niet onzeker van wordt!
Lees ook: Ik sprak met Juni Burger over ‘Inner Peace’ en wat dat dan precies is.