10 dingen die je herkent als je bent opgevoed door een sterke moeder

Moeders zijn bijzonder en zeker de moeders die er tijdens de opvoeding alleen voor stonden. Dat we van onze moeders houden, staat vast. Maar dat we ook veel van deze sterke vrouwen hebben geleerd vergeten we nog wel eens. Daarom: een kleine reminder wat onze sterke moeder ons heeft bijgebracht, ze leerde ons namelijk om:

Onafhankelijk te zijn
Ze heeft ons laten zien dat vrijheid gelijk staat aan onafhankelijkheid. Op alle fronten onafhankelijk. Je bent niet afhankelijk van een man of van je ouders of van wie of wat dan ook. Jij weet voor jezelf te zorgen en je eigen boontjes te doppen.

Wat onvoorwaardelijke liefde is
Hoe hard je er soms ook voor moet vechten. En hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Wat er ook gebeurt, je houdt van iemand. En die onvoorwaardelijke liefde is kostbaar. Dit geef je dan ook niet zomaar weg, maar als het eenmaal zover is dan weet je wel precies wat dit inhoudt.

Om van jezelf te houden
Wellicht een van de belangrijkste cadeau’s die ze je mee heeft kunnen geven. Door van jezelf te houden, geef je jezelf de kracht om te luisteren naar je hart. En tevens om van andere te kunnen gaan houden.

De balans tussen streng en liefdevol
Ze heeft je geleerd om streng te zijn wanneer het moet, maar ook om liefdevol te zijn op andere momenten. Je bent een vechter, net als zij. Maar ook zachtaardig en lief. Een mooie en krachtige combinatie.

Dat vrouw zijn niet altijd even makkelijk is
Helaas leven we nog steeds in een wereld, waarbij gelijkheid niet altijd geldig is. Of dit nu gaat om geld, vrijheid of veiligheid. Wij vrouwen moeten soms extra oppassen en extra hard werken om te bereiken waar je van droomt.

Je leert om geen spijt te hebben 
Het heeft geen zin om te blijven hangen in het verleden. Om te herhalen wat je anders had kunnen doen of beter niet had kunnen zeggen. Je leert van je fouten en neemt deze mee. Maar spijt hebben is iets waar je je energie liever niet aan verspilt.

De waarde van geduld en geloof
Soms heb je geduld nodig om doelen te bereiken. En geloof om doorzettingsvermogen te blijven vinden.

Hoe je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk
Jij bepaalt je eigen geluk. We hebben het net gehad over onafhankelijk zijn.
Gelukkig zijn is net zo goed een keuze. En zij laat zien hoe belangrijk dat is.

Dat je alles kan bereiken, als je er hard voor wil werken
Dat het leven niet altijd makkelijk is, weet ze als geen ander. En dat je hard moet werken om iets te bereiken, heeft ze aan de levende lijven onder vonden. Dus jij weet ook, dat je moet werken voor je dromen. En dat iets bereiken waar je hard voor hebt gewerkt, zoveel vervullender voelt dan iets aangereikt te krijgen.

Hoe je een goede moeder kunt zijn
Of ze nu altijd de “beste” keuzes heeft gemaakt, daar valt misschien iets voor te zeggen. Maar hoe dan ook hebben haar keuzes, jou een betere moeder gemaakt. Je hebt gezien hoe het kan en hoe sommige dingen (niet) moeten. Met alle bovenstaande punten, heeft ze jou in ieder geval net zo’n sterke vrouw gemaakt.