Zo zie je of iemand liegt

In het echte leven krijg je geen lange neus als je een leugen vertelt. Sterker nog: sommige mensen zijn zó goed in liegen dat niemand merkt dat de waarheid onder tafel blijft. Liegen is zelfs aangeleerd gedrag, je kunt het oefenen en dan wordt je er beter in.

Zo hebben onderzoekers aan de Northwestern University uitgevogeld dat het leren liegen slechts twintig minuten van jouw tijd in beslag neemt. Voor het onderzoek ondervroegen ze de helft van de tweeëndertig deelnemers om een valse identiteit aan te nemen. Ze moesten liegen over hun naam, geboortedatum en woonplaats. Na twintig minuten was er geen verschil te bemerken tussen de leugenaars en eerlijke mensen. Deze twintig minuten zijn nodig omdat liegen mentale inspanning kost zegt Xiaoqing Hu die het onderzoek mee begeleid heeft. In het begin heb je moeite met de leugen omdat je iets moet zeggen wat eigenlijk niet klopt. Na twintig minuten heeft je brein geen moeite meer met het onthouden van de leugen en gaat het stukken soepeler. Hoe dan ook, liegen kun je leren. Toch blijven er altijd signalen die erop wijzen dat iemand liegt.

Iemand wacht lang met antwoord geven
Als iemand langere tijd nodig heeft om te reageren op een simpele vraag, dan kun je het antwoord in twijfel trekken. Natuurlijk is dit moeilijk meetbaar want wat is lang? Iedereen reageert op een andere manier. Dus om de proef op de som te nemen moet je eigenlijk twee vragen stellen: een vraag waarvan je zeker weet dat je een eerlijk antwoord krijgt en een vraag waarvan je denk dat degene daarover zal liegen. Duurt het antwoord bij de ene vraag langer dan bij de andere? Dan weet je genoeg.

Verwarring zaaien
Soms krijg je opeens een giga vreemd verhaal te horen waarvan je denkt, eh.. probeer je mij nu om de tuin te lijden? In de meeste gevallen heb je het dan goed. Als iemand afdwaalt of niet veel concrete dingen zegt is dit een teken van liegen. Normaal gesproken vertel je alles in geuren en kleuren en als dat opeens niet kan, is dit op z’n minst vreemd te noemen.

Wegkijken naar links
Iedereen weet dat mensen die naar rechts kijken de waarheid vertellen en degene die het linksom doen liegen. Kijk dus nooit per ongeluk naar links als je de waarheid vertelt.

Vergrote pupillen
Als iemand grote zwarte kijkers krijgt, wijst dit op liegen. Vergrote pupillen zijn een teken van een actief brein en om een leugen te vertellen moet je extra goed bij de les zijn.

Ongemakkelijke houding
Stel dat iemand kortaf reageert, opeens rare trekjes heeft en nerveus overkomt, dan is er iets aan de hand. Ook het hebben van een kort lontje wijst op het vertellen van een leugen.

Neplachen
Je kent het wel: een geniepig lachje. Soms betrap je iemand op een nepglimlach en daarover zeggen ze ook dat het de leugen verraad.

Lees ook: De maancyclus, het laatste kwartier.