Zeggen dat je gestrest bent, maakt het alleen maar erger

Praten over stress schijnt ons júíst gestrest te maken schrijft psychotherapeut Set Swirsky in zijn nieuwe boek ’21 ways to a Happier Depression’. Terwijl, we doen het allemaal. Als iemand vraagt hoe het gaat, zijn we vaak druk en dat steken we niet onder stoelen of banken.

Mensen beppen maar al te graag over hun drukke leven en de stress die daarbij komt kijken. Jammer genoeg zorgt praten in dit geval niet voor de gebruikelijke opluchting, het maakt het probleem zelfs erger. Volgens Swirsky zorgt praten over stress ervoor dat er heel wat in je lichaam gebeurt. Neurotransmitters sturen extra prikkels eropuit waardoor je je nog opgejaagder voelt. Je hart gaat er sneller van kloppen, je ademhaling versnelt en de bloeddruk gaat omhoog. Uiteindelijk kun je niet meer goed nadenken en voel je je angstig en onrustig.

Volgens Swirsky kun je het woord stress beter vervangen door een positiever alternatief zoals: lekker druk. Hierdoor zal je brein minder stofjes produceren die geassocieerd worden met extreem stressvolle situaties. Volgens de Indiaanse arts Pratima Raichur, die zich intensief bezighoudt met mindfulness, is stress een uitkomst van de manier waarop we met situaties omgaan en niet zozeer een direct gevolg van je drukke leven. Zodra je brein de beslissing maakt dat een gebeurtenis stressvol is, dat worden je gedachten rondom deze happening chaotischer. Dit doen je hormonen. Eigenlijk is dit van oudsher zo bepaald. Vroeger moest je in een stressvolle situatie actie ondernemen, er stonden levens op het spel dus je lichaam maakt extra adrenaline aan.

Het woord stress is dus nergens goed voor. Iedereen is druk en dealt met bepaalde tegenslagen en onhandigheden in het leven. Deze worden pas écht stressvol als je het beestje een naam geeft.

Lees ook: mensen met groene ogen blijken dus ongelofelijk speciaal.