Dit is waarom introvertelingen meer issues hebben met Social Media

Ik ben 31 en soms voel ik me oud. Praat ik oud. Zo heb ik nog tijden zonder internet gekend. Tijden waarin ouders niet wisten wat ze met internet moesten. Kinderen die het voor het eerst gebruikte voor spelletjes en chatten. Met uitzondering begaf je je op het internet want het was ook nog eens duur en je kon niet gelijktijdig bellen. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder internet.

We werken via Internet en onderhouden zo ons hele sociale netwerk. Sommige mensen delen álles over zichzelf online en voor sommige mensen voelt dat ongemakkelijk. Niet iedereen is gemaakt voor de giga ‘online spotlight‘.

Als je iets over iemand te weten wilt komen, hoef je maar te Googlen. De meeste mensen laten zien waar ze werken, of ze wel of niet een relatie hebben en waar ze zijn. Het idee dat we zoveel online delen is een beetje gek en voor een introverteling kan het ongemakkelijk zijn: die grenzeloze openheid. Bovendien maakt het socializen in het echte leven ingewikkelder. Omdat je alles al op Social Media hebt gezien, lopen gesprekken stroever. Als je enthousiast vertelt dat je een weekend in Parijs bent geweest, krijg je tegenwoordig te horen: “oh dat wist ik al” en dan loopt het gesprek weer dood. Soms is het leuker om écht contact te hebben en nieuwtjes te delen dan alleen maar online je ding te doen. Als je iemand lang niet ziet is de kans groter dat je even belt. Heerlijk. Dat bellen… vroeger deed ik het uren met mijn bestie en ik vind het zonde dat we tegenwoordig minder snel de telefoon pakken.

Het maakt iedereen ietsiepietsie narcistischer
Als een introvert persoon, wil je niet continu de aandacht naar jezelf toe trekken. Toch doe je het. Iedereen is bezig met foto’s delen op Social Media en inmiddels draait het daar allemaal om de likes. Aandacht is fijn. Maar pas op: laat het niet je zelfvertrouwen beïnvloeden. Jij bent niet wat je online plaatst. Die berichten zijn momentopnames of een vervormde versie van de werkelijkheid. Een beetje opgepoetst ook… het punt is: het is niet écht. Jij bent echt. Maar omdat de sociale druk hoog is, doe je wel mee met en hang jij jouw foto’s als schilderijen tentoon in jouw eigen museum. In sommige vakgebieden wordt het verwacht dat je jezelf online bloot geeft. Vooral de creatieve beroepen stellen het op prijs en het zijn ook creatievelingen die introverter zijn. Een fotograaf wil achter de camera staan en júíst niet ervoor. Maar zonder een Instagram account word je minder goed gevonden en zo beland je in een ritme waarbij je de behoefte voelt dat je iedere dag iets MOET plaatsen. Zonde. Dat moeten… Ongemerkt zijn veel mensen te veel met Social Media bezig terwijl ze er niet blij van worden.

Je wordt continu geprikkeld
Notificaties kun je uitzetten maar toch… als je online gaat zie je meteen wat er allemaal aan de hand is. Het meest gekke zijn de notificaties die je krijgt als een Facebook vriend naar een event gaat. “Hey! Your friend Joyce is going to an event near you today!. Eh ja? Hoe eng zou het zijn als ik overal onuitgenodigd binnen kom wandelen om vrienden en kennissen op te speuren. “Hoi! Facebook liet mij weten dat je hier zou zijn, dus ik kom er ook bij!” Nee. Gelukkig weten de meeste mensen wel dat dit niet de bedoeling is maar alsnog is het creepy dat Facebook je pushed om de deur uit te gaan. Soms wil je gewoon een dag voor jezelf dus forceer het alsjeblieft niet om sociaal te doen.