Hoe stadsgeluiden jouw gezondheid beïnvloeden

Geluiden van het verkeer en drukte in de stad staan op nummer twee als het gaat over bedreiging voor de volksgezondheid. Op nummer een staat luchtvervuiling. Die snappen we… maar hoe komt het dat geluid zo’n grote invloed heeft en hoeveel zijn we bereid om te betalen voor de luxe van stilte?

Als ik door de stad fiets, schrik ik regelmatig wanneer een auto plotseling toetert. Mijn hart maakt dan een sprongetje en aangezien ik midden in Amsterdam woon, gebeurt dit vaak. Ook sirenes geven mij een onrustig en onheilspellend gevoel. Ben ik dan overgevoelig? Nee hoor. Er zijn heel veel mensen die geluiden beter waarnemen dan een ander. Onverwachtse geluiden hebben het meeste impact op je gemoedstoestand. Dit is onderzocht door The Environmental Burden of Disease project die hun bevindingen presenteerde op het World Health Organization Ministerial Conference. Geluiden worden direct gelinkt aan onrust en dit wordt alleen maar erger omdat we toch al overprikkeld zijn. Als je gevoelig bent voor invloeden van buitenaf, is het niet het juiste moment om in de stad te wonen. Het wordt al snel too much.

Om echt te begrijpen waarom geluid schadelijk is, gaan we terug naar onze voorouders die het gewend waren om te leven in rauwe maar stille omgevingen. Harde geluiden werden direct geassocieerd met gevaar. Een brul van een dier, onweer, oorlogskreten en geschreeuw duiden allemaal op iets onheilspellends. Het gevolg hiervan is dat mensen na het horen van zo’n hard geluid, adrenaline en cortisol aanmaken om ons lichaam alert te maken op het gevaar. We staan aan. Klaar om te strijden of vluchten. In de stad hoor je heel veel geluiden en deze zorgen voor een constante aanwezigheid van het stress hormoon. Denk maar aan het alarm van een scooter, beltonen van telefoons, sirenes, vuilniswagens, schreeuwende mannen en toeters.

Ongeveer 40% van de Europese bevolking wordt blootgesteld aan geluiden uit het verkeer hoger dan 55 decibel. Normaal gesproken is 30 decibel de maximale hoeveelheid die je als mens aankan terwijl je je moet concentreren. Dit wordt je erg moeilijk gemaakt met de 55 decibel. Het is bewezen dat vrouwen gevoeliger zijn voor deze omgevingsgeluiden dan mannen. Alhoewel geluiden altijd ten kosten gaan van iets. Het zuigt energie. Helaas wordt er weinig gedaan aan de overvloed aan geluid. Luchtvervuiling wordt bestreden, geluid nemen we voor lief. Terwijl: het is geen hele moeilijke taak om iets te veranderen. Alle kleine beetjes helpen. Zo zou je vuilniswagens en gemeenteverkeer geluidloos moeten maken en onnodig toeteren verboden. Iedereen zou z’n telefoon op stil moeten zetten.

Detox
Mensen zonderen zich af om te genieten van stilte. Er zijn tal van stilte retraites en mensen knappen op van een wandeling in de natuur. Verschillende resorts garanderen je voor een flink bedrag een vakantie in stilte en als je het dichter bij huis zoekt, ga je op z’n minst de stad uit. Het is net zoiets als dry january maar dan neem je afstand van geluid. De documentaire ‘In Pursuit of Silence’ laat zien hoe groot de behoefte aan stilte eigenlijk is en wat het met je lichaam doet.

Het belang van stilte is duidelijk maar onder lawaai kun je niet altijd uit. Daarom is het belangrijk dat het in huis in ieder geval stil is. Op deze manier kun je ’s avonds opladen en stilte. Check voordat je gaat verhuizen altijd hoe het gesteld is met geluid. Ga een keer in de avond langs en neem de tijd om de stilte te ervaren. Is er dubbel glas? Zijn de buren lawaaierig? Als je écht niet onder geluid uitkomt is white-noise nog een optie om je af te leiden van de herrie. Maar dat ieder mens behoefte heeft aan stilte, dat moge duidelijk zijn.