Advertorial

Een kijkje in mijn koelkast voor én na mijn vegan challenge

Wanneer ik van mijn werk naar huis ga, doe ik meestal snel de boodschappen. De koelkast is bij ons áltijd goed gevuld. Nu heb ik afgelopen maand een vegan challenge gedaan en dit bracht de nodige veranderingen in mijn eet- en dus boodschappenpatroon met zich mee. Want wat mag je wel of niet eten? Hoe maak je een koffie verkeerd en wat doe je als je overal roomboter of mayonaise bij eet?

Er zijn best veel dingen die je in de gaten moet houden als je vegan eet. “Zo knap van je, hé, die vegan lifestyle.” hoor ik iedere dag en mensen begrijpen niet dat ik zonder kaas kan leven. Jep. Die kaas wás ook echt een ding. Net als melk… en eieren. Daarom ben ik als de wiedeweerga op zoek gegaan naar vervangers voor deze producten die ik dagelijks eet. Ik drink ’s ochtends een latte, eet kwark of een cracker met roomkaas voor ik de deur uit vlieg, lunch met een broodje kaas en kook ’s avonds vaak met room of kaas. Júist omdat ik weinig vis of vlees eet, is kaas een extra toevoeging aan iedere maaltijd. Dit moet nu ook definitief uit mijn koelkast verdwijnen.

Plantaardige vervangers:
In de koelkast staan veel producten die niet meer mogen als je voor een vegan lifestyle kiest. Gelukkig zijn er veel lekkere plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.

koelkast0

Melk: kies voor een plantaardige drank zoals haverdrink, rijstdrink of kokosdrink. In gerechten gebruik ik het liefst rijstdrink of kokosdrink. Voor mijn latte is haverdrink het beste plantaardige alternatief omdat deze goed schuimt.
Kwark of yoghurt: kwark of yoghurt zijn niet alleen mijn favo vliegensvlugge ontbijt, het is ook super handig om in gerechten te verwerken. Denk aan sauzen als tzatziki of een romige soep of pasta. Gelukkig bestaan er inmiddels heel wat alternatieven voor dierlijke kwark en yoghurt. Ik kies voor ieder moment van de dag een andere plantaardige variant. Kokosyoghurt is bijvoorbeeld het lekkerste om de dag mee te beginnen, voeg hier blauwe bessen en granola aan toe en je hebt een kick start. Om mee te koken vind ik kokosyoghurt te zoet en kies ik voor sojakwark. Hier kun je ook lekkere dips mee maken!
Kaas: dit is een belangrijk punt. I LOVE CHEESE! Een kaasplankje kiezen in een restaurant zit er helaas niet meer in, maar kaasvervangers zijn wel degelijk te koop. Merken zoals Cheezly, Milnersburger en No Muh doen het prima in gerechten, op de pizza of tussen jouw tosti. Er bestaat zelfs plantaardige feta! Deze vind je bij natuurwinkels of online in vegan shops. Als je ‘plantaardige kaas’ intikt op Google heb je zo een aantal kazen gevonden. Je kunt ook zelf kaas maken van cashewnoten.
Boter: ik eet heus niet iedere dag boter, maar als je het niet mag dan grijp je er écht op mis. Daarom heb ik Becel 100% plantaardig in huis gehaald. Niet alleen omdat ik mijn crackers verantwoord en lekker kan beleggen, vooral omdat het handig is tijdens het koken. Tijdens het koken gebruik ik meestal Becel Olie Blend Classic met Omega-3 en tijdens de lunch kies ik voor Becel original of Becel biologisch, beide 100% plantaardig. Becel is gemaakt met een mix van plantaardige oliën (in plaats van melk in roomboter) en is daarom helemaal plantaardig.

De belangrijkste reden dat ik Becel 100% plantaardig groots heb ingeslagen is: de nieuwste varianten met walnoot-, kokos- of avocado-olie zijn gruwelijk lekker en een alternatief voor mijn kaas cravings. ‘S avonds op een bruschetta met champignons, hummus of kruiden. De recepten volgen later!
koelkast

Eieren:
Eieren worden gebruikt voor beslag, hartige gerechten, taart, koekjes en andere baksels. Zonder eieren wordt je gerecht zwaar en vast. Gelukkig kun je ei makkelijk vervangen door ei-vervangers. Deze kun je zelfs zelf maken. Neem bijvoorbeeld een banaan of chiazaad geweekt in water.

Vegan instinkers:
Tijdens de challenge kwam ik erachter dat er best veel producten waarvan je het niet verwacht, toch dierlijke ingrediënten bevatten. Ik dacht dat ik best een dotje pesto door mijn pasta kon roeren. Not. Best logisch als je je bedenkt dat er in de meeste varianten parmezaanse kaas is toegevoegd. Daarom heb ik in mijn koelkast précies uitgeplozen wat ik wel kan eten óf drinken in plaats van deze voedingsmiddelen:
roomboter Niet: Pesto met parmezaanse kaas.
Wel: Pesto zonder dierlijke producten zoals parmezaanse kaas. Er zijn verschillende merken die je kunt kopen. Check het een wees bewust.

Niet: Olijventapenade want hier zit vaak ansjovis in.
Wel: Maak de tapenade van verse olijven!

Niet: Rivella, want deze frisdrank bevat wei, het vocht dat overblijft bij de kaasbereiding.
Wel: Karma Kombucha Ginger, een gefermenteerde thee met een frisse smaak!

 

weg