Advertorial

Food challenge: plantaardig eten voor een week





Plantaardig eten is de toekomst. Het is de meest eenvoudige manier om van de wereld een betere plek te maken want je hebt een positieve impact op het klimaat als je dierlijke voedingsmiddelen laat staan. Steeds vaker krijg ik signalen uit de wetenschap en medische wereld dat plantaardig eten ook veel voordelen heeft voor je gezondheid. Omdat ik al jaren last heb van een trage schildklier, wil ik proberen wat plantaardig eten voor mij doet en of ik het stug vol kan houden.

Ik ben namelijk nooit vegetariër geweest, laat staan vegan. Toch eet ik de laatste jaren bewust maar twee keer per week vis of vlees. Altijd biologisch. Makkelijk zat om dit voorlopig te skippen maar plantaardig eten is veel ingewikkelder dan dat. All the way vegan gaan betekent dat je helemaal geen dierlijke producten mag nuttigen. Dat betekent ook geen boter,eieren, melk of kaas. KAAS!En wat denk je van koekjes en chocolade gemaakt van dierlijke producten? Ai. Daar ga je al… júíst daarom deel ik mijn ervaring want het valt allemaal heus wel mee en producten gemaakt van planten, rechtstreeks uit de natuur, zonder kunstmatige toevoegingen zijn gewoon beter.

Dag 1: maandag

Ontbijt
Maandagochtend begint de week met een appeldag. Tot 17.00 eet ik 5 groene appels als een soort van detox. De appels moeten zo zuur mogelijk zijn, ik neem Granny Smiths. Er is me verteld dat het zuur in de appels zou zorgen voor een snellere afvoer van vet en afvalstoffen in de darmen.. We’ll see. Er is dus geen tussendoortje en ook geen lunch. Door de dag heen drink ik 1 liter water en drink ik 3 koppen gemberthee. Oh… en een latte met haverdrink. Pas s’ avonds mag ik weer ‘normaal’ eten maar dan wel zonder dierlijke producten.

Avondeten
‘S avonds maak ik mijn favoriete wokgerecht met volkoren noodles, broccoli, paksoi, kastanje champignons en een soja dressing met becel olie blend classic knoflook en limoensap. Echt een aanrader! Ik bak ook nog wat tempeh om zo hopelijk genoeg eiwitten binnen te krijgen en gebruik in plaats van roomboter, vloeibare Becel light. Dit is een lichte variant met minder calorieën dan een gewone vloeibare margarine en dat vind ik een fijn idee. ‘S avonds drink ik ook weer twee koppen gemberthee en om mijn kaas craving – die heb ik ’s avonds – te stillen, pak ik een paar olijven. Verder drink ik een glas spicy tomatensap. Dat vult ook lekker!

Dag 2: dinsdag
Vandaag geen appels meer. Die heb ik gister genoeg gezien.

Ontbijt
Meestal drink ik eerst een latte. Deze maak ik met haverdrink maar dat is niet per se nieuw, ik kies wel vaker voor dit plantaardige alternatief. Normaal gesproken eet ik best vaak een eitje of kwark ’s ochtends. Mag nu niet. Gelukkig zijn er genoeg lekkere dingen die wél prima kunnen dus eet ik drie crackers met Becel 100% plantaardig met Avocado- & Limoenolie en avocado smash met peper. Avocado is zo lekker en bevat goede vetten, dit is zelfs nog een aanvulling op de omega’s die je via de Becel margarine binnen krijgt.

Lunch
Omdat ik vandaag thuis werk, is de lunch geen probleem. Ik maak een soep van courgette met kokosmelk. Vergeet niet dat je een vegan bouillonblokje moet gebruiken en dat je de ui niet mag fruiten in dierlijke roomboter. Gebruik in plaats daarvan kokosolie, dit combineert lekker met de kokosmelk.

Avondeten
In de supermarkt heb ik flink ingeslagen en ik kan kiezen wat ik ga maken. Het wordt een lekkere mix van quinoa, pompoenblokjes, spinazie, paprika, winterwortelen en sperziebonen. Om het gerecht smeuïger te maken, gebruik ik Becel Olie Blend met Olijfolie. Deze olie breng ik op smaak met bieslook, peterselie en wat mosterd. Genieten!

Snack
Gister heb ik er niet over nagedacht, maar vandaag kreeg ik opeens trek in chocolade. Nu kun je niet ongegeneerd chocolade eten want hee, er zit melk in. Gelukkig zijn de meeste repen pure chocolade wel vegan en ik kies voor een stuk Tony Chocolonely bij de thee. De pure chocolade reep zit een de blauwe verpakking!! Dit kan verwarrend zijn…

Dag 3: woensdag
Tot nu toe valt de challenge 100% mee. Ik heb nog genoeg inspiratie en ik heb zin om vandaag weer wat nieuwe dingen uit te proberen.

Ontbijt
Ook als je plantaardig eet, kun je de lekkerste ontbijtjes op tafel toveren. Ik eet twee beschuitjes met Becel light, aardbeien, balsamicostroop en verse munt en drink een latte met haverdrink en een gemberthee.

Lunch
Crackers zijn altijd goed en ik beleg ze met Becel 100% plantaardig met Avocado- & Limoenolie en plakjes komkommer met een beetje peper en zout. Verder drink ik een tweede koffie en door de dag heen flink wat thee.
lunch
Avondeten
Thank god zijn er de pizzabodems van Magioni, deze bestaan voor 40% uit groenten. Pizza is een van mijn grootste guilty pleasures en als je een vegan variant maakt, past het ook nog in het huidige plaatje! Jep. Het is jammer dat er geen kaas op mag maar je zou kunnen kiezen voor vegan kaas. Ik sla de kaas over en smeer de bodem in met tomatenpassata en een beetje truffelolie. De rest van de pizza beleg ik met ui, champignons, zwarte olijven en courgettes. Snel en gewoon heul erg lekker. On the side neem ik een glas pittige tomatensap.

Snacks
Op mijn werk stond er vandaag opeens melkchocolade op tafel! VERVELEND! Maar ik houd vol en skip deze heerlijkheid. ‘S avonds neem ik wel een extra groot stuk van mijn pure Tony Chocolonely reep en een handje pistachenoten.

Dag 4: donderdag
Ik heb veel afspraken buiten de deur en moet overal aangeven dat ik vegan eet. Best ongemakkelijk want mensen wéten dat ik niet vegan ben dus het voelt als moeilijk doen.

Ontbijt
Even geen crackers maar pannenkoeken! Deze maak ik met boekweitmeel, haverdrink en kaneel. Ik bak de pannenkoeken in Becel Olieblend Classic en terwijl ze aan een kant mooi in de pan liggen te bruinen gooi ik er een handje ingevroren blauwe bessen overheen. Kunnen die ook lekker warm worden en deze zorgen meteen voor een zoete smaak. Met mijn plantaardige latte met haverdrink is dit echt een heerlijk ontbijt!

Lunch
Zoals ik al zei: ik lunch niet thuis maar op een event. Gelukkig zijn ze daar altijd op vegans voorbereid en krijg ik vegan springrolls met een zoet-zure saus.

Avondeten
‘S avonds heb ik weer een event en drink twee glazen witte wijn. Er zijn allemaal hapjes maar ik weet niet zo goed wat ik wel en wat ik niet mag eten. De hummus en groentespread lijken me veilig en ik dip er op los.

Snacks
Vandaag heb ik tussendoor een vegan reep van Nakd gegeten en paar stukjes van een chocolade reep baas gemaakt. Deze reep pure chocolade met paranoten & crispy rice kwam ik tegen bij de Stach en ik kon hem uiteraard niet laten liggen. ‘S avonds snack ik op de bank olijven, worteltjes, een handje Kettle chips balsamic vinegar en ik drink een glas pittige tomatensap.

Dag 5: vrijdag
Gister ben ik los gegaan wat snacks betreft dus vandaag wil ik iets meer verantwoord aanpakken.

Ontbijt
De ochtend begint fris en fruitig met flink wat fruit. Ik eet stukjes appel met aardbeien en ook nog een banaan. Daar drink ik natuurlijk de latte van haverdrink bij en ik pak een klein stukje chocolade.

Lunch
Tussen de middag eet ik snel 3 crackers met Becel margarine met walnootolie en lotus speculoos pasta en ik drink de hele dag door flink wat thee.

Avondeten
Ik maak een salade met linzen, knolselderij, oesterzwammen en hazelnoten. Deze heb ik ooit bij Vinnies in Amsterdam gegeten en sindsdien maak ik ‘m regelmatig zelf. Ik bak de blokjes knolselderij en de oesterzwammen in de Becel Olie Blend met Olijfolie. Naast de salade eet ik een paar stukjes stokbrood met daarop Becel met walnootolie en vijgenjam. Deze combi is goddelijk!

Snacks
Het is vrijdag en dit is het plan: met een goed gesprek op de bank met een kop thee na een drukke werkweek. Samen met mijn vriend eet ik de left overs van onze pure chocolade he-le-maal op en ik neem een handje amandelen. Noten leveren veel veel eiwit, ijzer, vitamine B1 en E op. Ze mogen dan ook niet ontbreken in een plantaardig voedingspatroon.

Dag 6: zaterdag
Weekend!! Dan eten we vaak buiten de deur…

Ontbijt
Nooo.. ik heb zin in scones, maar de scones die ik normaal gesproken eet, mag ik nu niet. Daarom maak ik ze zelf! Dit recept van The Green Happiness is super simpel en lekker. Scones zonder clotted cream kan niet daarom heb ik gister al wat research gedaan voor plantaardige vervangers. Overal kom ik cashewcream tegen maar dit is mij teveel gedoe. Op de website van De Groene Meisjes kwam ik een coconut frosting tegen en toevallig had ik daarvoor alle ingrediënten in huis.  Helaas mijn frosting niet zo goed gelukt en te nat.
lunch Lunch
De hele dag draait om eten, precies hoe ik het graag zie. Samen met een vriendin heb ik een late lunch bij een vegan hotspot en dat is LEKKER!

Avondeten
Tijd voor flammkuchen! Normaal gesproken gebruik ik crème fraiche en speciaal voor vandaag heb ik bij de Eko Plaza een vegan variant gehaald. Het verlangen naar romige, smeuïge kaas is inmiddels zo groot dat ik prompt de vegetarische kaas aanschaf en verder wordt de flammkuchen belegd met rode ui, champignons en courgette. Best lekker zo.

Snacks
‘S avonds drink ik 4 glazen witte wijn op het terras en snack ik wat nootjes. Als ik thuiskom heb ik nog meer honger en smeer ik snel een cracker met Becel met walnootolie en daarop een dikke laag lotus speculoos pasta.

Dag 7: zondag
Dit is alweer de laatste dag van de challenge en ik verbaas me hoe makkelijk het is gegaan. Ik ben ook nog een kilo kwijt! TOP DIT!

Ontbijt
Ik eet een bakje kokosstart met granola en drink een latte van haverdrink.

Lunch
Voor de lunch hebben we vers brood gehaald en deze besmeren we (manlief eet voor het gemak ook de hele week vegan) met 100% plantaardig van Becel Original. Verder beleggen we de boterham met olijventapenade, humus, zongedroogde tomaten en gegrilde paprika. Super lekker!

Avondeten
Meestal eten we op zondagavond soep. Zelfs in de zomer… vandaag maak ik een snelle pompoensoep met blokjes uit het vriesvak. Deze fruit ik met de ui en Becel Olie Blend met Olijfolie en ik breng de soep op smaak met kerriepoeder. Als de soep klaar is doe ik er een beetje vegan crème fraiche van gister doorheen en nog een dotje mango chutney. Uiteraard dippen we brood in de soep en voor op het stokbrood hebben we een frisse zelfgemaakte kruidenboter in elkaar geflanst met Becel 100% plantaardig met Avocado- & Limoenolie, bieslook, knoflook en peterselie. Best een prima vervanger ook voor op de kaasplank!

Vegan eten is appeltje eitje – laat dat eitje maar weg! – als je af en toe op Google kunt spieken. Onverwachts had ik al een flink aantal vegan kookboeken in de kast staan en eigenlijk voel ik me stukken fitter nu ik al een week alle dierlijke producten vermijd. Boodschappen doe ik aan de hand van een lijst en ik vind overal inspiratie! Ik zou nog best even door kunnen gaan al moet ik zeggen: kaas blijft een ding, net als bitterballen maar ik snap het wel: dat vegan bestaan.