Advertorial

Food Challenge: plantaardig eten voor één week

Vegan eten is hot! Je kunt geen kookboek openslaan of de lekkerste vegan gerechten vliegen je om de oren. Maar hoe moeilijk (of makkelijk) is vegan eten eigenlijk? Enfait’s Robin gaat de challenge aan en eet een week plantaardig.

Een week plantaardig eten, hoe doe je dat?! En wat mag ik dan eigenlijk eten?! Ik moet bekennen dat het zweet lichtelijk op mijn voorhoofd stond aan het begin van de week. Nu zijn er genoeg heerlijke vegan restaurants en lunch tentjes in Amsterdam waar ik de hele week rustig aan zou kunnen schuiven, maar dat is natuurlijk niet helemaal realistisch (en ook niet portemonnee vriendelijk). Nee, deze week draait om zo “normaal mogelijk” vegan eten. Alleen op deze manier kan ik een realistischere vergelijking maken met het veganistische bestaan. Ik wil namelijk weten wat het met mijn lichaam doet maar ook of het op de lange termijn makkelijk is om dierlijke producten te vervangen.

Dag 1: Maandag

Vandaag is de grote dag. Alle dierlijke producten zijn uit de koelkast gehaald en hebben plaatsgemaakt voor heel veel groenten en andere lekkere dingen zoals vegan chocolade (het bestaat!). Een van mijn grootste zorgen was het niet meer kunnen eten van kaas en boter. Een broodje met chocopasta zonder boter is net zoiets als een softijsje zonder spikkels, it just doesn’t work… Vind ik dan. Zo heeft iedereen favoriete food combi’s. Pindakaas met hagelslag bijvoorbeeld. Of een beschuit boter met aardbeien. Ga daar maar eens aan sleutelen. Gelukkig kun je boter makkelijk vervangen met margarine, en heeft Becel 100 % plantaardige varianten die perfect passen in een vegan dieet. Mijn ontbijt routine valt dus niet in het water!

Ontbijt: Ik begin de ochtend routine met twee sneetjes zuurdesem brood met vegan chocopasta, Becel 100% plantaardige margarine en een grote kop gember thee.
Tussendoor: In de auto op weg naar mijn afspraak eet ik een banaan
Lunch: Na mijn meeting besluit ik bij Villa Augustus te blijven lunchen en bestel ik een tomatensoep met een verse jus on the side.
Tussendoor: Ik heb haast en neig naar nog een banaan, maar vind tot mijn genoegen een zakje met pistache nootjes in de kast. Jammie!
Diner: Als ik thuis kom is mijn vriend nog aan het sporten. Normaliter zorgt hij altijd voor het eten en doe ik de afwas (de perfecte verdeling!), maar vandaag heb ik zin om hem eens te verwennen. Geïnspireerd door het recept voor een pompoen taart, besluit ik om een prei taartje met pompoen uit de oven te maken. Je wokt prei, pompoen, pijnboompitjes met Becel olie blend met een vleugje olijfolie in een pan en kookt een paar zoete aardappelen. Deze mix je bij elkaar en vouw je in twee velletjes bladerdeeg*. Half uurtje op 200 graden in de oven, et voila! Normaal gesproken gebruik ik feta en ei in dit gerecht, maar dat kan deze week uiteraard niet. Toch smaakt het verbazingwekkend lekker, ook zonder deze laatste twee!

*Niet al het bladerdeeg is 100% plantaardig want er wordt vaak dierlijk vitamine D3 en soms melkzuur of roomboter aan toegevoegd. Het bladerdeeg van het merk ‘Tante Fanny’ is wel helemaal vegan.

Dag 2: Dinsdag

Ontbijt: Vandaag begin ik mijn dag met een havermout, bananen pannenkoek (zonder ei uiteraard), met kaneel en agave siroop. De pannenkoek bak ik in een beetje vloeibare 100% plantaardige margarine van Becel.
Zonder een kop thee kan ik mijn dag niet beginnen, dus zet ik een hele grote kop met verse gember en munt.
Lunch: Tussen de middag kies voor de ultieme avocado mash sandwich (lees: avocado op een geroosterd broodje, tomaat, komkommer en rucola) met een beetje magarine van Becel met avocado en limoenolie. Uiteraard drink ik hierbij een groot glas water en een lekker kopje thee.
Tussendoor: Het lekkerste en makkelijkste tussendoortje is een banaan en dus is dit een makkelijke keuze.
Diner: We hebben net een reis geboekt naar Mexico en besluiten dit te vieren in stijl; burritos! Zelfgemaakte guacamole, bruine bonen, tomaten salsa, mais, heel veel knoflook en room van haver. JUM!

 

burritto

Dag 3: Woensdag

Ontbijt: Een sneetje met chocopasta met Becel margarine en een halve meloen, zijn vandaag voldoende om mijn dag mee te beginnen.
Lunch: DRUK hoe heet ik en waar ben ik? Dat omschrijft wel goed te status van deze dag. Ik eet achter mijn computer en kies voor makkelijk en snel; een boterham met humus en (uiteraard) een banaan.
Tussendoor: Ik bedenk me dat ik veel te weinig heb gedronken vandaag en zet een grote pot thee.
Diner: Deze dag lijkt maar niet voorbij te gaan. Manlief is laat en we hebben haast. We flansen snel een pasta met gegrilde groenten in elkaar (check hier voor een alternatief recept) en haasten dan de deur uit naar Wicked Thoughts.
Snack: Een glas witte wijn, telt dat ook als snack?
Borrel: Wauw wat een inspirerend event! Een avond vol mooie vrij denkende mensen en inspirerende sprekers. Ik ben mijn drukke dag helemaal vergeten en geniet van een tweede glas wijn. Er gaan borrelhapjes rond met ham en meloen of feta en meloen. Ik maak een deal met Jo; hij de feta, ik de meloen. Voldaan en heerlijk rozig, fietsen we ’s avonds weer naar huis.

Dag 4: Donderdag

Ontbijt: Deze ochtend is de eerste ochtend dat ik het echt lastig heb. Je zou denken dat twee wijntjes niet zo veel effect hebben, maar helaas. Na gisteravond zou ik vandaag wel een lekker stevig ontbijtje lusten met heel veel ei. Toch besluit ik me in te houden en ga ik voor een broodje met gegrilde groenten, gebakken in 100% plantaardige Becel met kokosolie en verse avocado.
Tussendoor: Ondanks mijn stevige ontbijt heb ik nog steeds honger. Wellicht helpt een banaan…
Lunch: Ik heb een lunchafspraak in de stad. Gelukkig zit er altijd wel een SLA in de buurt waar ze precies weten hoe ze een vegan girl blij kunnen maken. Hun Vegan Sushi Bowl is echt té gek en zeker niet zuinig. Ik krijg dan ook niet alles op en besluit de rest mee te nemen.
Tussendoor: Na mijn afspraak ben ik gezellig bij Enfait’s Annemarie aangeschoven. Samen werken is zoveel gezelliger dan alleen. En wie wat bewaard, heeft wat! Hmm zelfs later op de dag smaakt de salade nog heerlijk.
Diner: We eten ouderwetse andijvie stampot in een nieuw jasje! Uiteraard zonder spekjes en melk, maar met zoete aardappel en kikkererwten. JAMMIE!

Dag 5: Vrijdag

Ontbijt: Ik kies voor een fruitsalade met banaan, aardbeien en soja yoghurt.
Tussendoor: Pistache noten en een groot glas water zorgen er voor dat ik me weer kan concentreren. Altijd lastig op vrijdag!
Lunch: In plaats van brood, kies ik vandaag voor een mais rijstwafel met avocado met een beetje Becel met walnootolie. Super lekker!
Tussendoor: Voor de yoga snoep ik op de fiets nog een banaantje.
Diner: Vriendlief tovert vanavond een gerecht in elkaar van restjes in de koelkast. Zoete aardappel uit de oven, met groente gewokt met Becel Olie blend classic en als nagerecht gebakken banaan met agave siroop. Check dit heerlijke recept zeker ter inspiratie!

Conclusie:
Is vegan eten moeilijk? Nee. MAAR je moet er wel veel rekening mee houden. Ik vind het niet lastig, omdat ik vooraf wist wat ik wel en niet moest eten. Het zet je wel aan het denken dat het verminderen van dierlijke producten, niet het gevoel hoeft te geven dat je bepaalde dingen laat staan. Maar kies ik voor een volledig plantaardig dieet? Nee dat niet. Al zal ik wel altijd de beste keuzes maken daar waar ik kan. Becel 100% plantaardige margarine om te smeren, vloeibare margarine en plantaardige olie zijnbijvoorbeeld goede en als ik dierlijke producten eet, dan kies ik voor de meest scharrel- en biologische producten.becel