Zo zeg je nee en houd je voet bij stuk

Nee zeggen is niet mijn sterkste kant. Als iemand mij iets vraagt, een vriendin, mijn baas of een random persoon… zeg ik bijna altijd ja. Dodelijk vermoeiend. Eerlijk gezegd kun je niet overal ‘ja’ op zeggen want onze agenda’s zitten al zo vol. Hoe zeg je nee en blijf je daarbij?

Om dit goed onder de knie te krijgen, moet je leren om ‘nee’ te zeggen. Klinkt simpel maar er is daadwerkelijk een truc. Als je ‘nee’ zegt en mensen voelen dat er nog ruimte is, dan komt deze nee niet sterk over. Bijvoorbeeld als je zegt: “ik spreek op maandagavond liever niet af” is minder sterk dan “op maandag maak ik geen afspraken”. In de laatste zin houd je voet bij stuk. Punt. Het is dus belangrijk om je woorden goed te kiezen.

De manier waarop we iets zeggen maakt dus daadwerkelijk verschil. Uit een onderzoek van de Journal of Consumer Research komt vooral het gebruik van het woord ‘geen’ sterk uit de bus. “Ik eet geen suiker” is sterker dan “suiker eet ik liever niet”. Als je iets echt niet wil, moet je geen ruimte overlaten om van standpunt te veranderen. Als je ‘ik heb niet’ of ‘ik kan niet’ zegt, lijkt het alsof je eigenlijk wel kunt maar niet zoveel zin hebt. Terwijl het woord ‘geen’ geen ruimte voor discussie overlaat. Nee is nee.