Zo werk ‘Hygge’ in de praktijk

‘Hygge’ is een Deens concept wat maar al te goed bij mij past. Vooral in de winter ben ik het liefste thuis, met brandende kaarsen achter een kopje warme thee. Dekentje erbij… en ik wil nóóit meer naar buiten. Het Deense begrip betekent eigenlijk niks anders dan ‘gezelligheid’ of ‘het knus hebben’. In feite is het een overlevingsstrategie om de koude, donkere winterdagen door te komen.

Lekkers in huis halen is ‘hyggelig’, lief zijn voor jezelf en voor elkaar ook. Een maaltijd delen, het huis gezellig maken of een goed gesprek. Dit alles het liefste in je huispak want je hoeft de deur niet uit! Dat is ‘hygge’, hét woord van 2016 dat we in 2017 absoluut niet gaan vergeten. Want wij blijven deze Scandinavische trend omarmen.

Samen of alleen. ‘Hyggelige’ gewoontes kun je makkelijk in jouw leven integreren. Unplug jezelf en kruip lekker weg nog voordat je gaat slapen. Hier zijn een paar manieren waarop ik ‘hygge’ in mijn leven toepas.

Creëer een warme sfeer in huis
Voor mij is dit een knus gevoel creëren doormiddel van kaarsen, kussens en wierook. Ook de juiste verlichting is erg belangrijk, zo vind ik TL-verlichting alles behalve ‘hygge’. Verder is een opgeruimd huis belangrijk, zo ontstaat er minder onrust. Mooie kunst of foto’s aan de muur zijn inspirerend en stimuleren creativiteit. Een groot kleed zorgt voor warme voeten en verbindt losse elementen in de ruimte.


Lees ook: de kracht van huiselijke opruim rituelen.

Schaf een sjiek huiskloffie aan
Als ik thuis ben draag ik het liefste comfortabele kleding, niks geen onhandige panties of strakke broeken. Op een vrije dag kan ik rustig om acht uur opstaan, maar alsnog loop ik dan om elf uur nog steeds in mijn pyjama. En ’s avonds gaat ‘ie na het avondeten weer aan. Gewoon omdat het zo lekker zit. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat ‘ie er ook enigszins knap uit ziet. Ik bedoel: het is prima om in de joggingbroek van je vriend met daarop een trui vol gaten op de bank te hangen, maar wat is er mis met een pyjama om door een ringetje te halen. Met een stel cashmere sokken blijven ook je voeten warm en beleef je het ultieme comfort!

Kalmeer je zintuigen
Ik geef toe: het is een gewoonte om op de bank uren door mijn Instagram feed te scrollen en om me vervolgens te realiseren dat het al super laat is. Zonde! Dus de laatste tijd leg ik mijn telefoon expres weg, steek ik de kaarsjes aan, brand ik wierook en doe ik even helemaal niks terwijl ik thee drink. Dat is pas écht ‘hyggelig’.
hygge
Pyjama, Equipment
Wierook, Astier de Vilatte
Poster, Crisp Sheets via Verse
Mok, Kühn Keramik