De kracht van huiselijke opruim rituelen

Sommige dingen in het huishouden doe ik liever niet. Ik heb een hekel aan strijken en vind het een drama om het vuilnis buiten te zetten. Dan moet je met je schone handen een vieze vuilniszak meesjouwen en daarna kun je je handen niet meteen wassen. Geloof mij: je handen ruiken altijd viezig na dit klusje. Ook het zeefje in de wasbak schoonhouden is niet mijn favoriete bezigheid.

Gelukkig woon ik samen en kunnen we de taken verdelen. Toch zijn er sommige taken die niet verdeeld kunnen worden. Simpelweg omdat ik bepaalde dingen zelf al doe voordat iemand anders de kans krijgt. Ik kan namelijk niet tegen troep en zodra ik wakker word, maak ik een rondje door het huis. Rondslingerende kleding gaat hop de wasmand in, lege kopjes die gisteravond zijn blijven staan in de vaatwasser en de kussens op de bank worden opgeschud. Op de slaapkamer staat een rieten stoeltje met daarin een schapenvacht, het zou een beetje jammer zijn als je de schapenvacht nooit ziet dus verplaats ik de kledingstukken die áltijd op DIE STOEL belanden naar de kast of wasmand.

De post heeft een vaste plek en hoort niet op de tafel te liggen, net als verdwaalde bonnetjes, pasjes en pennen. In de badkamer is het vervolgens al net zo’n zooi en worden handdoeken verplaats, crèmes weer op hun plek gezet en haal ik een doekje over de wastafel. Als ook mijn vriend wakker wordt, is het de beurt aan het bed. De lakens worden opgeschud en het bed netjes opgemaakt. Het klinkt als een hoop werk maar dit alles duurt hooguit tien minuten. En daarna begin ik aan mijn eerste kopje thee… in een opgeruimd huis. Voor sommige mensen klinkt dit ‘opruim ritueel’ een tikkeltje neurotisch maar ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als ik het niet doe. Dan wordt de tafel een soort van opslag voor papierwerk, het bed ziet er altijd beslapen uit en de kleding ligt overal behalve in de kast. Omdat ik het huis iedere ochtend in een paar minuten organiseer blijft het netjes. Noujaa… ’s avonds stapelen de troepjes zich weer op. Maar dat is oké, want morgen is er weer een dag.

Het is een fijn gevoel als je je huis netjes achterlaat zodat je bij thuiskomst kunt relaxen. Voor het oog is alles piekfijn in orde en dat creëert rust en overzicht. Door alles netjes te houden ben ik stukken productiever en ik vind gewoon fijn als alles netjes eruit ziet. Poetsen is echt niet mijn favoriete hobby maar opruimen wel een dagelijkse gewoonte.

Doen: schoonmaken voor een beter humeur.