Zo vind je rust als de toekomst je overwelmt

Wordt jij wel eens zo opgeslokt door de toekomst dat je vergeet om met de dag te leven? Wanneer je elke dag alles doet met het perspectief op de toekomst dan heeft dit invloed op de keuzes die je maakt. De toekomst kun je niet controleren, je weet niet wat je staat te wachten dus soms is het beter om de toekomst los te laten.

Het is normaal dat we bepaalde aspecten van de toekomst uitstippelen, zoals je studie en het carrièrepad wat je kiest. En zelfs terwijl je op deze vlakken bewuste keuzes maakt, weet je niet of je succesvol wordt op deze vlakken. Je weet niet of je over een paar jaar dezelfde vrienden hebt, je weet niet waar je terecht komt. Zo is het gewoon. Want als er een ding zeker is in het leven, dan is het verandering. Gewild of ongewild komen er dingen op je pad waar je pas op dat moment mee kunt dealen. Zo overleed mijn vader en ik had daarvoor nooit kunnen bedenken hoe dat je leven verandert. Op het moment zelf wordt je geleefd, je hebt geen controle. Eigenlijk heb je nooit de volledige controle in het leven en zeker voor perfectionisten, gevoelige personen en control-freaks is dit lastig. Ik ben er zo een: ik wil alles weten, voel heel veel aan en wil het liefst altijd de touwtjes in handen houden. Ja. Ik kan me door de toekomst laten overwelmen. Omdat ik het niet kan plannen, omdat ik het niet onder controle hebt en dat maakt me soms bang. Onzin natuurlijk want ik weet ook heel goed hoe het leven in elkaar steekt, dat je niet alles kunt controleren en dat het leven je voor een deel overkomt. Op deze manier focus je je meer op vandaag dan op morgen.

Wordt je bewust van het verlangen om alles onder controle te houden
We voelen ons onzeker over situaties die niet gaan zoals verwacht. Als dingen anders lopen dan is dat zo. Herinner jezelf eraan dat we nooit alles kunnen voorspellen en dat de dingen altijd anders gaan dan je verwacht. Waarom zou iets minder goed zijn als het niet gaat zoals je wilde? Het onverwachtse kan soms grootste dingen met zich meebrengen. De controle loslaten kan positief uitpakken als je het maar laat gebeuren.

Als een vriendin zich anders gedraagt of reageert, is dit niet per se een slecht ding. Jij bekijkt iemand door een bepaalde lens en daardoor krijgt hij of zij geen kans om te veranderen. Wat geeft ons het recht om te bepalen hoe iemand anders moet zijn? Of hoe iemand moet handelen? Ieder mens – nee er is geen uitzondering – heeft verwachtingen van familie, vrienden en collega’s. We willen bevestiging en zekerheid en dit maakt verandering een ingewikkeld proces. Terwijl verandering de enige elegante manier is om jezelf te definiëren en ontwikkelen. Nothing stays the same.

Timing is nooit perfect
Realiseer je je dat timing een raar gegeven is. Als we ambitieuze doelen of bepaalde ideeën hebben, willen we geen tijd verspillen om deze te realiseren. Maar meestal kun je deze niet plannen en komen dingen eerder of later dan verwacht. Het proces is interessant en leerzaam op zich dus probeer daar bewuster mee bezig te zijn. Heb vertrouwen dat het goed komt en vergeet niet te genieten. Wanneer je enorm veel druk zet achter bepaalde doelen en verwachtingen levert dit alleen maar stress op. Het is nooit het perfecte moment en de toekomst komt vanzelf, leef nu.

Vermijd over-analyseren
Van jongs af aan leer je om over alles wat je doet na te denken. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en krijgen vaardigheden mee om dingen te onderzoeken. Of dit nu in je baan, relatie of op andere vlakken is, er wordt wat af geanalyseerd. Keuzes die we maken moeten weloverwogen zijn maar is het niet beter als je soms dingen doet zonder er lang over na te denken? Je kunt niet alles verklaren, er is niet overal een reden voor en over-analyseren is killing voor dagdromen en creativiteit. Vertrouw in jezelf, je doet het beste wat je kunt en stap voor stap kom je er wel.