Zo verandert een wandeling in de natuur je brein

Een wandeling in de natuur brengt je hoofd tot rust, het verandert de werking van het brein en stimuleert een optimale mentale gezondheid. Wandelen is de meest eenvoudige en minst dure work-out om te doen. Niet alleen verbrand je aardig wat calorieën per uur, het is ook veel beter voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Nog een pluspunt: het is bewezen dat mensen die zich vaak in de natuur begeven, zich beter kunnen concentreren en positiever in het leven staan.

De voordelen van wandelen zijn meteen merkbaar. Als je een paar stappen hebt gezet, voel je je al rustiger en creëer je ruimte in je hoofd. Negatieve gedachten maken plaats voor positieve en je geniet meer van het moment. Dat dit zo is werd bewezen door een onderzoek gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Iedereen maalt wel eens, vervelende gedachten die niet lijken te stoppen blijven komen. Maar daar kun je dus iets aan doen. Een wandeling van 90 minuten in de natuur vermindert de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex, het deel van de hersenen wat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen. Wandelen in de stad vermindert de activiteit in jouw overactieve brein overigens niet. In de stad krijg je veel prikkels vanuit je omgeving en dit zorgt onbewust voor veel onrust. De verstedelijk is dan ook een van de redenen waarom veel mensen kampen met psychische problemen. Stadslawaai eist continu jouw aandacht op en daardoor worden cognitieve functies belast.

Het schijnt zelfs zo’n grote impact te hebben, dat je brein stukken creatiever wordt als je jezelf losmaakt van technologie en meer in contact komt met de natuur. De psychologen Ruth Ann Atchley en David L. Strayer concludeerden dit na een studie waarbij deelnemer vier dagen in de natuur vertoefden. Weg van alle technologieën waar je in het dagelijks leven altijd mee te maken krijgt. Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers taken uitvoeren waarbij ze hun creatieve brein moesten laten kraken en wat bleek? Na vier dagen in de natuur verbeterde het denkvermogen met maar liefst 50%. Verder nam de mentale vermoeidheid af en kalmeerde de geest. Jouw eerstvolgende vrije dag breng je door in de natuur! Beloof je dat?