Zo leer je sneller een vreemde taal

Als Nederlanders hebben we het geluk dat we van jongs af aan al redelijk goed Engels leren. Wereldwijd redden we ons wel. Toch zijn er veel voordelen als je een vreemde taal leert. Zo ervaar je verschillende culturen op een andere manier en het houdt je brein actief. Proberen is de moeite waard!

Zo heb ik ooit Frans gestudeerd, c’est vrai! Het was een pittig maar leerzaam jaar, het gedeelte leraar beviel me niet zo goed dus ben ik na één jaar leraar Frans gewisseld naar mode. Wat ik me wel realiseerde is dat het leren van een vreemde taal je op verschillende vlakken verrijkt. De liefde die je krijgt voor een land en de ambitie om steeds meer te kunnen spreken, motiveren iedere dag weer. Je wilt meer woorden kennen, sneller leren. En dat kan best…

Stap uit je comfort zone
Onderzoek toont aan dat je het snelste een vreemde taal leert als je jezelf moet redden door enkel en alleen deze taal te spreken. Bon. Als je namelijk geen andere keus hebt dan Frans om maar wat te noemen, doet je brein beter z’n best om deze taal te begrijpen.

Zelfs met een minimale Franse woordenschat op zak, kan ik een aardig woordje spreken als ik ergens middenin Parijs word gedropt. Je veux tout! in de Céline winkel en ‘un peu plus’ bij LaDurée rollen makkelijk over m’n lippen. Maar ook in stressvolle situaties red ik me prima. Door veel te luisteren en zelf je mond open te trekken, pik je woorden vliegensvlug op.

Neem jezelf niet té serieus
Hier in Nederland wordt er in Amsterdam nog wel eens om mijn Brabantse accent gelachen. Is dat erg? Nee. Ook mijn Frans is absoluut niet perfect en ik weet ook dat mijn pronunciation niet altijd lekker loopt maar als je geen fouten durft te maken leer je het nooit. Stap over je perfectionisme en angst heen en spreek. Zelfs al zeg je soms gênante dingen, daar kun je alleen maar om lachen!

Blijf gedisciplineerd
Als je moe bent, gestrest of veel indrukken hebt opgedaan, is het spreken van een vreemde taal killing. Je hoofd is een grote warboel en de fouten volgen elkaar op en toch: blijf je je best doen. Laat je niet verleiden om in het Engels over te gaan als je het even niet meer weet. Lekker makkelijk maar niet handig. Overgaan op een taal die jullie allebei begrijpen is je laatste troef maar eerst probeer je uit te vogelen hoe je ‘ik ben er helemaal klaar mee’ in die vreemde taal zegt.

Nieuwsgierigheid
Je hoeft niet altijd in het buitenland te zijn om een nieuwe taal te leren, het kan ook een leuke hobby zijn naast je baan in Nederland. Gebruik een App en oefen iedere dag. Als je de taal een beetje onder de knie hebt is het leuk om brieven uit te wisselen met iemand uit het buitenland. Je moet nieuwsgierig blijven als je de taal echt wilt begrijpen en spreken. Praten met mensen die de vreemde taal vloeiend spreken helpt! Ken je niet toevallig iemand die met jou wil oefenend? Nee? Koop dan in ieder geval de Franse Vogue en lees deze helemaal uit.

Lees ook: Controlfreak? Laat het los!