Zo kom je dus nooit meer te laat

Wij hebben er een handje van, keer op keer te laat komen. Anderen valt het niet zo op maar toch lukt het ons niet om ergens stipt op tijd te arriveren. Reken altijd maar op een minuut of 5 extra. Het is erin geslopen want voorheen hadden we dit probleem niet. Ergens tussen studie en werk is het misgegaan. En dit is vooral vervelend omdat je je ’s ochtends moet haasten en de helft vergeet, maar vooral omdat de tijd van een ander nét zo kostbaar is.

1. Tijd inschatten
Het is verleidelijk om ’s ochtends al het een en ander te ondernemen. Ik bedoel, laatkomers zijn niet per definitie uitslapers. De meeste zijn zelfs al vroeg uit de veren. Nog even dit doen, nog even dat en dan is het al te laat! Bedenk vooraf dat je na het hardlopen ook nog moet douchen. En dat als je aan je mail begint het erg verleidelijk is om snel alles te beantwoorden. Dat dus.

Maak ruimte in je leven, alleen zo kun je doen wat je écht wilt.

2. Vooruit plannen
Veel mensen komen frequent te laat omdat ze worden afgeleid of dingen vergeten. Als jij last-minute je tas in pakt is de kans inderdaad groot dat er iets mist. De sleutels zitten nog in je andere jas, de oplader nog in het stopcontact en de lunch is nog niet klaar. Dit zijn allemaal zaken die je op voorhand kunt regelen. Organiseer je leven zo dat je nooit op het laatste moment alles bij elkaar moet rapen. Als je ontbijt, regel dan ook meteen de lunch. Sleutels? Die hebben een vaste plek. Altijd. En je tas pak je een dag van te voren al in, inclusief opladers en agenda’s.

3. Nog even dit…
Dit is vaak een groot probleem. Je wilt geen kostbare tijd verspillen dus in die paar minuten voordat jij de deur uit rent gaat er nog het een en ander gebeuren. De was ophangen, vaatwasser inruimen, vuilniszak verschonen of de planten water geven kost allemaal meer tijd dan verwacht.

4. Werk met deadlines
Opstaan als de wekker gaat, 5 minuten douchen, 10 minuten ontbijten en 5 minuten voor vertrek alles checken. Het helpt. Als jij je aan je schema houdt kom je nooit meer te laat.

5. Te vroeg komen
Zorg ervoor dat je altijd te vroeg komt. Dit ging ons eerst goed af. We waren berekend op onverwachtse voorvallen en calculeerde daarom altijd 5 minuten extra tijd in voor vertrek. Sleutels kwijt? Dan hadden we nog 5 minuten om deze te zoeken en kwamen we toch op tijd. En als alles op rolletjes loopt, tja, dan ben je 5 minuten te vroeg en moet je wachten. Beter te vroeg dan te laat.

6. Omhels het wachten
En hé, het is niet erg om te wachten. Dan kun je nog even gedachteloos voor je uit staren, berichten checken of bedenken wat je vanavond eet. Niks doen kan heel productief zijn!