Je ziet er écht zo uit als je naam

Kort geleden sprak ik er met vriendinnen over, namen. Een vriendin is zwanger en ze zou haar dochter nooit Elly noemen omdat ze een onverzorgde Elly kent. En bij de naam Hans denk ik aan een slungelige, beetje dikkige Hans omdat ik er zo een ken. Niet dat alle Hansen zo zijn, ik ken genoeg andere mannen met de naam Hans maar toch. Andersom heb ik ook wel eens gehoord: “Oh ik vind je echt geen Annemarie, of juist wel.” Mensen hebben vaak een bepaald beeld bij een bepaalde naam. Is dit gek?

Volgens een nieuw onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology niet. De naam die je hebt gekregen zegt namelijk echt iets over jou. Althans, als we de wetenschappers mogen geloven die hun conclusies baseren op acht verschillende experimenten. Tijdens de experimenten kregen deelnemers de opdracht om verschillende namen te matchen aan verschillende gezichten. Om precies te zijn 5 namen en 5 gezichten. In deze case is de kans dus 20% dat de juiste naam bij het juiste gezicht gekozen wordt. Maar in plaats van 20% juist te gokken, werd maar liefst 35% juist geraden. Dit lijkt weinig maar is warempel het dubbele.

Overigens is het gissen naar de juiste naam wel cultuurgebonden: de wetenschappers kwamen uit Israëli, Frankrijk en Amerika evenals de deelnemers. De Fransen deelnemers weten precies te vertellen hoe een Ludovic of Elodie eruit ziet terwijl de Israëliërs dit echt niet kunnen raden. Andersom vinden Fransen het ook ingewikkeld om te bepalen welk gezicht bij Itamar of Rivka hoort.

Het blijft vreemd, dat we bepaalde namen bij een zeker uiterlijk plaatsen. En ik vind mezelf geen typische Annemarie, jij wel?