Wilde wijven: avontuur is ingeboren in ieder mens

Avontuur is niet gender gerelateerd, al lijkt het soms wel zo. Avontuur is ingeboren in ieder mens. In deze tijd is een genderneutrale opvoeding gelukkig een bekend begrip. Meisjes spelen niet per definitie met barbies en jongens flikflooien niet altijd in de tuin. Uiteindelijk zijn we allemaal mens en niet in een hokje te plaatsen. Er zijn dan ook genoeg wilde wijven die niet bang zijn en overal avontuur ruiken. Want wie op avontuur uitgaat, ontdekt nieuwe dingen

Er verschijnen steeds meer films met avontuurlijke vrouwen in een sterke rol. Vrouwen zijn strijdlustiger of misschien zijn ze dit altijd al geweest maar mag het er nu zijn. De horizon is in ieder geval een stuk breder dan jaren geleden. We hebben allemaal grenzen die gerekt kunnen worden, en terwijl je dat doet, ontdek je uit welk hout je gesneden bent. Avontuur heeft niks met gender te maken maar vooral met of je je er tot aangetrokken voelt of niet.

Want zeg nou zelf, welk deel van avontuur zou nou mannelijk zijn? Daar is niks natuurlijks aan. Het wordt ons ingeprent door cultuur en maatschappij. Misschien komt dat wel doordat de wereld gevaarlijker is voor vrouwen? Dit laatste is helaas een feit. Vrouwen kunnen nauwelijks een rondje hardlopen in het donker omdat ze dan worden belaagd. Of alleen reizen. Natuurlijk reizen vrouwen maar er heerst altijd enige twijfel voor vertrek. Twijfel die voortkomt uit angst en onzekerheid. Zeker in landen waar mannen en vrouwen geen gelijke rechten hebben, ervaren vrouwen helaas vervelende dingen. Ze worden uitgescholden, beroofd of een winkel ingetrokken. In Afrika worden vrouwen nog verkocht in ruil voor grond. Situaties die bij mannen niet voorkomen. Terwijl vrouwen, overal op de wereld, mens zijn. Met zogenaamde mannelijke én vrouwelijke trekjes. Gender is simpelweg geconstrueerd. Je kunt iedere rol aannemen, wat je geslacht ook is.

Waarom zou het ene geslacht wilder zijn dan het andere geslacht? Het enige punt wat wij hebben is: we zouden vrouwen in staat kunnen stellen om meer risico’s te nemen en dieper te leven, inclusief de veiligheid waar voor vrouwen rekening mee moet worden gehouden.