Wil jij als de wiedeweerga weg op een event of partijtje? Zo vertrek je met fatsoen

Iedereen kent het gevoel: je staat op een netwerkevent of op een feestje waar je niemand kent, of wel, maar je staat in ieder geval alleen. Héél awkward maar je bent er. De vraag is alleen: hoelang blijf je? Want je wilt maar één ding: naar huis.

Alleen je bent er net. Het zweet staat nog op je voorhoofd van het harde fietsen en ongemakkelijk verdiep jij je in je telefoon. Iedereen staat in groepjes en je hebt geen idee hoe je dit nu weer aan moet pakken. Vluchten lijkt de enige optie maar goe, das ook niet echt gepast. Je kunt altijd een smoes bedenken: zoiets als zieke kinderen of een vriendin in nood, maar weet je, als je liegt hebben mensen dat heus wel door. Dan sla je pas echt een flater. De enige optie is het event of de partéh beleefd achter je laten.

Wacht niet al te lang
Kijk. Je kunt uren in een hoekje staan draaien, daar scoor je geen punten mee. Als je vastbesloten bent dat dit ‘m niet gaat worden, dan kun je er maar beter meteen vandoor gaan.

Dek je van tevoren in
Voor sommige feestjes moet je in de mood zijn. Heb jij van tevoren al een vermoeden dat je je op deze partij wel eens ongemakkelijk kan zijn? Laat dan bij de RSVP al weten dat het erg krap wordt maar dat je uiteraard probeert om er even bij te zijn. Logisch dat je dan na vijftien minuten alweer buiten staat.

Blijf beleefd
En daarmee bedoelen we: handel je vertrek netjes af. Ga niet terwijl de eerste gang nét geserveerd wordt of op het moment dat iemand begint met een speech. Wacht een goed moment af om er tussenuit te sneaken en bedankt altijd de host voor zijn of haar gastvrijheid. Is hij of zij in geen velden of wegen te bekennen? Dan mag je gewoon gaan hoor… als je maar een bedankje per email stuurt.