Werkeloos? Zit niet bij de pakken neer!

Het kan iedereen overkomen, je baan kwijtraken. Omdat het bedrijf je niet meer nodig heeft, of omdat jouw baan je niet meer de uitdaging geeft die jij nodig hebt. Wat de rede ook mag zijn, zonder werk zitten levert flink wat stress op. Het kost dan ook heel wat moed om je baan op te zeggen. Je baan kwijtraken brengt flink wat onzekerheid met zich mee.

Een handleiding ‘Positiviteit’ voor de ietwat pessimistischere vrouwspersoon

In werkelijkheid is het niet per se erg als je even geen werk hebt. Het kan namelijk een nieuw hoofdstuk in je leven betekenen. Geen werk betekent tijd. Tijd voor dingen die je altijd al hebt willen doen, maar waar het simpelweg nooit van kwam. Gebruik deze tijd in je voordeel! En ontdek gaandeweg de beste versie van jezelf.

Pieken en dalen
We zullen niet zeggen dat dit makkelijk is. Je baan verliezen doet pijn. Ook als je zelf de biezen pakt is het moeilijk om altijd positief te blijven. Vragen als: “Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?” en “Ga ik ooit een nieuwe baan vinden?” blijven door je hoofd spoken. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je dagen in bed vertoeft, dat je non-stop huilt en niemand wilt zien. Je voelt je een verliezer, een mislukkeling en het liefste wil je je oude baan terug. Zelfs als je hier helemaal niet op je plek was.

Dit laatste zul je steeds vaker beseffen en dan komen er steeds minder dalen. Want je was niet op je plek! Sterker nog, er is ruimte voor een nieuwe plek! Want een flink salaris geeft zekerheid maar tijd kun je niet kopen. En hoe je het ook went of keert, tijd is nodig om je hart te volgen. Ben je de afgelopen maanden opgeslokt door werk? Nu is er tijd voor vrienden, verdieping in dingen die je écht leuk vind en je gezondheid. Want ja, zelfs je gezondheid is erbij ingeschoten.

Neem het ervan
Het is niet zo dat wij prediken dat je je baan moet opzeggen. Maar als deze écht geen voldoening geeft is het misschien toch verstandig om je hart te volgen. Het is een risico maar je werkt om te leven en niet andersom. Maak een lijst met dingen die je altijd al hebt willen doen. Maak ruimte in je hoofd. Ga sporten en experimenteer met nieuwe gezonde gerechten. Volg een cursus en vergroot je netwerk. Thuis zitten hoeft niet nutteloos te zijn. En oké, oké, iedereen heeft geld nodig om te leven maar tijd is niet te koop. Geluk en vrijheid hebben niets te maken met materiële zaken.

 

15 dingen die je alleen begrijpt wanneer je comfort boven alles stelt

 

Blijf in jezelf geloven
Werkeloos zijn levert flink wat stress op. Het zijn – jammer genoeg – de stressvolle periodes waar je vaak sterker uitkomt. Vaak zijn het de diepe dalen en onvoorstelbare verliezen die ervoor zorgen dat je kracht in jezelf vind. Je moet wel. Zorg ervoor dat je vooruit blijft kijken. Dat je je rust pakt maar wel met het idee dat alles goed komt. Het heeft geen zin om bij de pakken neer te zitten en om te twijfelen over je kwaliteiten. Want als jij al niet in jezelf geloofd, wie dan wel?