We hebben anderen nodig om onze eigenwaarde op te krikken

Iedereen doet het: je eigenwaarde af laten hangen van een ander Dit gebeurt voor een groot deel onbewust, zonder enige intenties of hersenspinsels. Van binnen draait jouw brein altijd volle toeren: je vraagt je af of je goed genoeg bent. Als iemand je leuk vindt of met jou om wil gaan, dan ben je vast niet zo slecht als je denkt! Anders zouden andere mensen toch niet met jou omgaan?

Deze beredenering is het begin van veel relaties die eigenlijk nergens op slaan. Het is een overeenkomst tussen jou een een ander waarover jullie onbewust onderhandelen. Als jij ervoor zorgt dat ik me oké voel, dan zorg ik dat jij je ook oké voelt.

Hoe begrijpelijk deze overeenkomst tussen twee personen ook is, het is altijd onstabiel en niet duurzaam. Niemand kan ervoor zorgen dat jij je oké voelt, zelfs met de beste intenties niet. Mensen zijn wispelturig en blijven niet voor altijd plakken. In het beste geval kunnen ze tijdelijk de jeuk verzachten maar als je blijft krabben, krijg je wonden. Drama. Onvervulde verlangens. Want om jezelf beter te voelen heb je geen ander nodig. Sterker nog: een ander kan jouw gevoelens helemaal niet veranderen.

Je moet je oké voelen zonder dat je daar iemand voor nodig hebt. Dit is de sleutel naar vrijheid, geluk en langdurige relaties. Stel jezelf de vraag: ben ik oké zoals ik ben? Inclusief mijn fouten. Mijn slechte eigenschappen. Mijn mislukkingen. Dat is de uitdaging! Om jezelf bloot te durven geven. Eerst aan jezelf en dan aan een ander. Niemand is perfect, waarom jij wel? Niemand heeft altijd gelijk, waarom jij wel? Het is reuze vermoeiend als jij jouw eigenwaarde ophangt aan de kapstok van een ander. Niemand wil dit gewicht dragen, geen kapstok is sterk genoeg. Uiteindelijk breken ze allemaal en beland jij afgedankt in een lege garderobe. Nee. Om échte relaties op te bouwen moet je jezelf oké vinden zoals je bent en onzekerheden laten varen. Dit is geen makkie, maar wel de enige manier om zelfvertrouwen te krijgen. Als jij eenmaal overtuigd bent van jouw waarde, met al je goede en slechte eigenschappen, dan ben je onderweg naar een staat van zijn waarin je ophoud met zoeken naar iets wat je nooit gaat vinden. Bevestiging. Je hebt namelijk niemand nodig om jezelf te overtuigen, je moet het weten.