We checken 80 keer per dag onze telefoon, hoe ongezond is dat eigenlijk?

We vervelen onszelf steeds minder. Met de komst van de smartphone zijn we eigenlijk altijd afgeleid. Hoe ongezond is dat eigenlijk?

Het heeft effect op je slaapgedrag
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van digitale apparaten, zeker kort voor het slapen, slecht voor onze gezondheid is. Je valt moeilijker in slaap, het verstoort het slaap-waakritme en het zorgt ervoor dat je minder uitgerust wakker wordt. Door het continue gebruik van onze smartphone zijn we ook overdag veel minder alert en aanwezig. We verbinden minder met anderen, omdat de behoefte minder is.

Nomofobie
Het heeft zelfs als een eigen fobie-naam gekregen. Nomofobie: no mobile phobia. Mensen die dit hebben ervaren angstgevoelens als ze hun telefoon niet bij de hand hebben. Het kan zelf leiden tot paniekaanvallen, wanneer een smartphone niet binnen handbereik is. Ik vind het onvoorstelbaar hoe snel de verandering is gegaan, het is eerder normaal dan vreemd om iedere 10 minuten je mail te checken. We checken dan ook gemiddeld 80 keer per dag onze telefoon.

We haten verveling
Mensen haten verveling, het confronteert ons met onszelf. Niet hoeven nadenken over jezelf, is nog nooit zo makkelijk geweest. Bovendien geeft de telefoon je continu beloning door leuke weetjes en bevestiging. We zijn evolutionair nou eenmaal geprogrammeerd om alles veel en zo snel mogelijk te krijgen. Aan de andere kant ontstaat er een trend van steeds meer behoefte aan zelfbewustzijn en verbinding. Niet voor niks waarschijnlijk.

Vervelen is goed voor een mens
Ons brein is net een spier, af en toe heeft het ontspanning nodig om goed te kunnen blijven werken. Meer rust zorgt voor een hogere vindingrijkheid, maar ook naar meer verbinding met anderen. Dat is ook te verklaren vanuit onze evolutie, door iets saais te doen gaat je brein op zoek naar optimalisatie, naar iets zinvols. We gaan ons afvragen of hetgeen wat we doen nog wel handig, waardevol en passend is. Daarom krijgen we in ‘niksigheid’ juist de beste ideeën en voelen we wat echt belangrijk voor ons is. Als je continu afgeleid bent, gaat het leven dus letterlijk aan je voorbij omdat je nooit stilstaat bij je behoeftes, wensen en dromen.

I confess
Ik kijk zelf echt te vaak op mijn telefoon. Ik weet nog goed dat de smartphone zijn intrede maakte en mijn zus zei: ‘dit is echt iets voor jou, zo praktisch, kan je altijd je mail bijwerken.’ Ik ben graag nuttig, je kan me een workaholic noemen. En ik heb het geweten, sinds de smartphone sta ik altijd ‘aan’. Ik check elke dag meerdere maken Facebook, Instagram, Google Analytisc, 3 mailboxen en het nieuws. Gekkenwerk. Ik voel soms letterlijk dat mijn brein op spanning staat, Dan voel ik de uiteinden van mijn hersenpan. Ook het gevoel dat ik nergens meer op adem kom voel ik steeds vaker. Tijd voor een goed voornemen dus, weg die telefoon.

New year, new me, challenge
Samen werken aan goede voornemens werkt altijd beter. Deze week ben ik gestart met de new year, new me, challenge bij bbb health boutique. Deze Challenge staat in het teken van het plaatsen van positieve intenties, plantaardig eten en aandachtig trainen (yoga en pilates). Zo’n 365 vrouwen doen mee.

Digi-detox als mijn positieve intentie
Oké, hoe pak ik dit aan. Mijn doel is om drie keer per dag mijn mail te checken, dat zou echt een enorme stap zijn. Voor hele functionele dingen mag ik wel op mijn telefoon te kijken (de weg en enzo). Ook ga ik mijn telefoon niet meer mee naar mijn slaapkamer nemen, geen digitale informatie meer voor het slapengaan en bij het opstaan.

Wil jij ook meer fijne me-time?
Vind jij het ook fijn om aan lichaam en geest te werken in een fijne sfeer? Neem dan eens een kijkje op onze website. Je bent welkom om te proberen of het sporten in warmte en onze holistische aanpak iets voor jou is. Een proefles kun je online inplannen.