Waterflesje hergebruiken, go / no go voor je gezondheid?
Dat het hergebruiken van waterflesjes een stuk beter voor het milieu is, is iets wat zeker is. Maar is het nu eigenlijk ook wel gezond voor onszelf? Refill hier, refill daar. Wij zochten het voor je uit.
Waterflesje hergebruiken: Go, go go!
Je hebt het vast wel eens gemerkt. Als je je waterflesje langere tijd hergebruikt, kan je wat viezigheid in het flesje en op het drinkgedeelte gaan verzamelen. Waar boze tongen beweren dat die opstapeling van bacteriën gevaarlijk is voor onze gezondheid, kan dat gerucht uit de wereld worden geholpen. Ja het is waar dat bacteriën door het hergebruiken van je waterflesje zich maar wat op hun gemak voelen in en op je flesje. Maar dat ze echt kwaad zouden kunnen, nee hoor!
In het BNNVARA-televisieprogramma Kassa onderzocht levensmiddelenmicrobioloog aan de Wageningen Universiteit – onthoud die voor een avondje scrabblen – Rijkelt Beumer een zestigtal waterflesjes. Wat bleek? Sommigen kwamen als ‘heel schoon’ uit de test, anderen bevatten maar liefst miljoenen bacteriën per milliliter water (!).
Je kan er niet omheen, die bacteriën gaan er komen als jij je waterflesje hergebruikt. Bij elke slok die we nemen, gaat er wat speeksel het flesje in. Speeksel met etensresten en bacteriën uit je mond. Nogmaals, geheel ongevaarlijk. Het zijn per slot van rekening voornamelijk je eigen bacteriën. Volgens Beumer kan je het best een flesje gebruiken die speciaal ontworpen is voor herhaaldelijk gebruik. Die kan je namelijk prima in de vaatwasser stoppen of met de afwasborstel schoonmaken. Kortom: waterflesjes hergebruiken blijft de beste oplossing voor moeder natuur én jezelf!