Wat heeft seks met mindfulness te maken?

Mindfulness maakt sommige mensen gelukkiger, gezonder en emotioneel toegankelijker. Niet slecht! Maar als mindfulness ons zo happy maakt, wat zou dezelfde aandacht in het hier en het nu – want dat is het – met je seksleven doen? Stel je eens voor!

“Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and non judgementally” – Jon Kabat- Zinn

Want seks met meer aandacht en zonder oordeel voelt vrijer dan seks op de automatische piloot. Iedereen heeft wel eens minder zin in een vrijpartij en andere dingen aan z’n hoofd. Maar dat is niet erg, want seks is geen must voor een gezonde relatie. Fijne seks, dat wel. Daarom is het belangrijk om je gedachten zo nu en dan even uit te zetten. Geen gepieker over de was en over afspraken die je nog hebt, en ook niet over de vetrollen op je buik, dat komt wel weer. Make love in het hier en het nu, dan beleef je seks stukken intenser. Maar dat is natuurijk makkelijker gezegd dan gedaan. En daar komt mindfulness weer om de hoek kijken.

 

Waarom ochtendseks de beste seks ooit is (plus voordelen!)

 

Een studie van de Brown Universiteit heeft het effect van mindfulness op seksuele opwinding onderzocht. Wat bleek: de groep vrouwen die drie maanden lang een mindfulness mediatie cursus volgden, waren stukken opgewondener dan de dames die zich minder met het ‘hier en nu’ bezig hielden. Dit komt omdat de eerste groep zich meer bewust is van de seks en minder van bijzaken. Mindful seks wil zeggen dat je in staat bent om te observeren en omschrijven wat er in jouw lichaam gebeurt zonder hier een conclusie aan te koppelen. Er is geen goed of fout. Maar je laat je wel leiden door wat jij op dat moment fijn vindt. Als dit lukt, dan schakel je de automatische piloot vanzelf uit.

Dus probeer je aandacht bij de seks te houden en laat je gedachten niet afdwalen naar alledaagse dingen. Dit zorgt voor stukken minder stress, en stress is de dooddoener voor jouw seksleven. Eigenlijk voor al het plezier. Probeer ook niet teveel te focussen op het orgasme. Klaarkomen is fijn, maar er is meer. Zodra de focus op het orgasme komt te liggen, schakel je alle andere zaken uit. Hetzelfde krijg je als je je laat afleiden door je omgeving. Vooral jonge ouders hebben hier last van, want wie weet wat de kinderen aan het doen zijn terwijl jij bezig bent. Er is altijd iets waar je je op focust. Laat dit los!

denk als een zebra

Zebra’s hebben een streepje voor 
Denk als een zebra! Hé? Ja zeker. Een zebra heeft ook stress, als deze wordt achterna gezeten door een leeuw, maar op andere momenten niet. Want wanneer hij niet op de vlucht is voor de vijand, heeft een zebra weinig zorgen. Ze kennen geen prestatiedruk of onzekerheid. Daarom hebben ze een beter seksleven! Want terwijl wij ons zorgen maken over werk, vrienden of het perfecte figuur, zijn zebra’s allang met hele andere dingen bezig.

Stress is de grootste dagelijkse sex killer. Maar hoe zorgen we ervoor dat we zo min mogelijk stress hebben? Een dagelijkse dosis mindfulness helpt! Maak een lijst met zaken die jou stress geven, deal met deze dingen en verander je dagelijkse routine. Probeer stress te vermijden en denk bij alles dat je doet: maakt dit mij gelukkiger?