Wat doe je als iemand een slecht beeld van je heeft

Er is volgens mij niemand die het nog nooit heeft meegemaakt: een ongemakkelijk gevoel omdat je weet dat iemand je haat zonder dat je jezelf kunt verdedigen. Stel je moet naar een feestje waar de ex van je vriend ook is en ze mag je daardoor niet, dan is deze spanning voelbaar. Of misschien is het zelfs de vriendin van de ex van je vriend die de meest afschuwelijk verhalen over jou heeft gehoord die je onder ogen moet komen. Het kan ook een oud collega zijn die jaloers is op de promotie die jij wél hebt gehad en waarover ze lelijk over je roddelt op kantoor. Hoe dan ook: je haat het idee dat er iemand is die jouw haat. Logisch. Het is nooit fijn als iemand onterecht een slecht beeld van je heeft.

In de loop van je leven krijg je te maken met het feit dat mensen over je gaan roddelen. Vaak is het niet je familie en het zijn ook niet je allerbeste vrienden… het zijn vage kennissen die je in een raar daglicht plaatsen. Die vooroordelen hebben zonder te weten hoe je écht bent. Ach man. Het is zo makkelijk om te oordelen… je hoort een roddel van de een en hebt meteen een mening over de ander. Misopvattingen ontstaan in een fractie van een seconde door Social Media, wederzijdse bekende of andere bronnen. Voordat je het weet sta je in een negatief daglicht.

Hoe ga je om met deze misperceptie?
Hoe je het commentaar van andere loslaat is een grote les die ik in de afgelopen jaren heb geleerd. Soms is het niet mogelijk om jezelf te verdedigen omdat het vreemd is om tegen vage bekenden een betoog te houden over wat er allemaal niet klopt aan hun beeld. Soms weet je niet eens zeker hoe ze over je denken maar voel je het alleen. Voelbare vooroordelen van anderen zuigen energie. Het voelt als onrecht en je kan er wakker van liggen. Ik heb vaker dan eens meegemaakt dat er onwaarheden over mij verspreid werden. Een ex, een ‘vriendin’ en de ex van mijn man vonden het nodig om nare dingen over mij de wereld in te slingeren. Uit jaloezie, wraak en gewoon een beetje gekte denk ik dan maar. Want eerlijk is eerlijk: het is niet fair en je moet wel een beetje gek zijn om zulke leugens te vertellen. Jij bent uiteindelijk degene die er mee zit en je kunt het niet oplossen door met jouw eigen woorden dingen recht te zetten. Zeker niet als contacten wat verder van je af staan stap je niet snel op iemand af om tekst en uitleg te geven.

Het eerste wat je je moet realiseren is dat je nooit invloed hebt op de perceptie van een ander over jou. Je hoeft niet in discussie te gaan met iemand over of ze wel of niet het juiste beeld van je hebben. Wat je echt nodig hebt is zelfvertrouwen in jezelf en in wie je bent. Ten slotte is het zo dat niet iedereen elkaar leuk kan vinden. Omdat iemand jou geen fijne persoonlijkheid vindt, betekent niet dat je ook daadwerkelijk een slechte persoon bent. Het betekent alleen dat de persoonlijke voorkeur van een ander al bepaald is door een vooroordeel. Eigenlijk is het een gebrek van de ander en daar kun jij niks aan veranderen.

Daarnaast moet je je bedenken dat het vaak mensen zijn die net te ver van je afstaan om écht te weten hoe je bent. Ze kunnen je dus niet echt ‘niet leuk’ vinden omdat ze simpelweg niet weten hoe je bent. Er is misschien minimale interactie geweest en ze kennen niet jouw hele verhaal maar hebben slechts een hoekje van de pagina gelezen.

Wanneer iemand een negatief beeld van je heeft, kun jij dit niet veranderen. Het moet uit de persoon zelf komen… uiteindelijk vervaagd het beeld en wordt het steeds minder belangrijk. Onthoud dat je negativiteit nooit bestrijdt met negativiteit. Geef de andere persoon het voordeel van de twijfel en bedenk maar zo: ze hebben een verkeerd beeld en dat is best sneu. Blijf vooral vertrouwen hebben in de persoon die je bent.

Als er zich een kans voordoet om dingen recht te zetten, mag je deze aangrijpen. Wanneer je elkaar toevallig tegen het lijf loopt kun je de lucht klaren door de boel op te helderen. Doe dit niet met een defensieve houding. Vertel gewoon je verhaal en laat de ander dan nogmaals oordelen.

Leer dat alleen sommige oordelen ertoe doen
Oordelen, ze zijn er en je bepaalt zelf hoe je ermee omgaat. Onthoud dat feedback van mensen die je écht goed kennen waardevol kan zijn en de rest is nutteloos. Wees voorzichtig met welke informatie je steeds weer overdenkt. Je moeder, je zusje, een vriendin, je partner, een leidinggevende op werk… daar kun je van leren. Die helpen je om richting te geven in het leven. Ze weten het wanneer je een eenmalige fout maakt of wanneer je verstrikt raakt in negatieve patronen. Ze hebben het beste met je voor dus in dat geval is kritiek waardevol. Iemand moet de waarheid kunnen zeggen maar wel als het de waarheid is. Woorden van iemand die je niet goed kent kun je beter het ene oor in en het andere oor uit laten gaan.