Waarom vriendinnen en familie relatief hard over je oordelen

Wat doe je als iemand een nare opmerking tegen je maakt, en wat zegt het eigenlijk? Een opmerking van iemand die ver van je af staat, doet je minder dan een opmerking van familie en vrienden. Toch komt het best vaak voor dat een vriendin of familielid een nare opmerking maakt… Er is een verschil tussen constructieve feedback en gemene opmerkingen. Als je nét een foto op Social Media hebt geplaatst en iemand zegt: “je lijkt wel een vent” wil je hem het liefste meteen weer offline halen. Maar als je de volgende keer een foto plaats waarop je een reactie krijgt “wel een beetje bloot niet?” denk je waar bemoeit iedereen zich mee?!

Je ouders zien je het liefst als een brave vrouw en voor vriendinnen moet je vooral betrouwbaar en gezellig zijn. Zo is het nu eenmaal. Wijk je hier vanaf? Dan krijg je commentaar en van bekende is dit vaak moeilijker te incasseren. Soms lijkt het alsof je NIKS goed doet…

Maar er zijn nu eenmaal veel mensen op de wereld, die overal een mening over (willen) hebben en die deze mening ook altijd moeten ventileren van zichzelf. Ik ken er nogal wat. Iedereen mag iets vinden en het is belangrijk om je er niets van aan te trekken. Als je je altijd laat leiden door wat een ander vindt, kom je niet toe aan doen wat je zelf wilt. Probeer niks van gemene oordelen aan te trekken en pittige discussies over wat deugt en wat niet op een rustige manier uit te praten. Als jij onder de zonnebank gaat en altijd te horen krijgt hoe rimpelig je daar van wordt, dan begint het op een gegeven moment vervelend te worden. Net als wanneer jij je je haar verft terwijl je zwanger bent en je moet honderd keer horen hoe slecht dit wel niet is. Of mensen die zeggen dat je te veel geld uitgeeft terwijl ze geen idee hebben wat je spendeert. En die tatoeage die je net hebt laten zetten is zó asociaal. Trouwens je moet ook gezonder eten. Verder moet je je niet zo aanstellen, iedereen kan sporten! Zo is er altijd wel wat.

Stevige gesprekken voeren en ‘niet oordelen’ is bijna onmogelijk met mensen die je liefhebt. Iedereen heeft een ander beeld over wat normaal is, of dat nu om trouw of ontrouw gaat, om seks met je ex of om wat je op een dag eet. Over de inrichting van je huis of over de kleding die je draagt. Over de foto’s die je post op Social Media en de vakanties die je uitkiest. Iedereen moet lekker doen wat hij of zij zelf wilt, maar een gedegen oordeel vanuit oprechte bezorgdheid of liefde is niet per se slecht. Dit laatste is iets om goed over na te denken.