Vind jij ‘smakkers’ ook zo irritant? Dat komt dus hierdoor

Het is ronduit irritant als iemand enorm zit te smakken naast jou. Eetgeluiden zijn gewoon niet aantrekkelijk en je vraagt je af waar ze vandaan komen. Waarschijnlijk kan degene die ‘smakt’ er niks aan doen, of is hij of zij niet goed opgevoed (ik kreeg het namelijk wél te horen als ik ‘smakte’), dus durf je er niks over te zeggen.

Toch neemt de een eetgeluiden met een korreltje zout terwijl de ander zich mateloos irriteert. Behoor jij tot de laatste groep? Dan lijd je waarschijnlijk aan misofonie. Dit is zoiets als een aangeboren ding – een afwijking wil ik het niet noemen – in de hersenen waardoor je geluiden veel intenser ervaart dan iemand anders. Het is dus logisch dat je heftiger reageert en al dat gesmak NIET TE DOEN vindt.

Om misofonie te onderzoeken zijn er twintig proefpersonen mét misofonie en twintig personen zonder misofonie onderzocht. Terwijl ze onder de MRI-scan lagen, kregen ze een reeks geluiden te horen. Mensen met misofonie bleken een overactief hersendeel te hebben daar waar gevoelens aan emoties worden gekoppeld. Dit maakt ze écht boos wanneer ze een vervelend geluid horen. Zo. Nu weet jij ook weer waarom je uit je plaat gaat als je in de pauze naast een herkauwende collega zit.