De tijd vliegt: waarom gaat het echt sneller als we ouder worden?

Vroeger vond ik dat de tijd voorbij kroop. Ik weet nog goed dat mijn moeder dan zei: hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Kan niet. Dacht ik. Inmiddels ben ik erachter dat dit wel zo is: de tijd vliegt voorbij. Soms is dit mijn grootste angst. Dan denk ik: voor je het weet zit ik achter de geraniums. Hoe komt het dat de tijd steeds sneller gaat naarmate je ouder wordt? Wetenschappers proberen dit al jaren uit te vogelen. Er zijn verschillende theorieën en volgens een nieuwe studie van Adrian Bejan ligt het aan de verwerking van beelden.

Waar blijft de tijd
Hoe ouder mensen worden, hoe vaker ze mijmeren over de “goeie ouwe tijd”. De dagen zijn voorbij gevlogen en het zijn de herinneringen die blijven. Deze herinneringen zijn er waardevol en ze werden sneller verwerkt. Hoe ouder je wordt, hoe meer je lichaam verouderd. Dit heeft invloed op allerlei processen van het menselijk lichaam en met namen verouderde neuronen en een ouder zenuwstelsel zorgen ervoor dat de signalen die je binnenkrijgt een langere weg af moeten leggen. Logischerwijs zorgt dit automatisch voor een trage verwerking van beelden.

Volgens Adrian Bejan bewegen ogen van baby’s en kinderen stukken sneller dan die van volwassenen. Beelden van een jong persoon worden sneller verwerkt dan bij iemand die ouder is. Omdat baby’s en kinderen sneller verwerken, verzamelen ze meer informatie. Hierdoor leer je als kind ook sneller een vreemde taal maar kun je bijvoorbeeld ook beter navigeren.

Hoe ouder je wordt, hoe minder nieuwe beelden je opneemt. De tijd lijkt daardoor sneller te gaan. Andersom leken de dagen vroeger voorbij te kruipen omdat je simpelweg meer informatie moest verwerken. De tijd vliegt als je ouder wordt, niet omdat de tijd sneller gaat maar omdat beelden anders binnenkomen.