Tijd is zoveel meer waard dan geld

Je kunt meer geld krijgen, maar tijd is niet te koop. Niemand krijgt meer tijd en wat moet je doen met geld als je geen tijd meer hebt? Eigenlijk ben je altijd bezig met je tijd goed te gebruiken, je wilt ‘m niet verspillen.

De tijd vliegt voorbij
Als tijd eenmaal voorbij is, komt deze nooit meer terug. Je kunt veel verliezen maar later ook weer terugkrijgen, tijd krijg je nóóit meer terug. Of je je tijd nu goed hebt besteed of juist verknoeid, het is geweest. Ouder worden zorgt er vaak voor dat de tijd nog sneller voorbij gaat.

‘Evenredigheid’ verandert
Natuurlijk duren de minuten nog steeds even lang, maar gevoelsmatig vliegt de tijd opeens voorbij. Dit heeft te maken met de evenredigheidstheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat je een week afzet tegenover de rest van je leven. Als kind heb je nog maar een kort leven achter de rug en relatief gezien duurt een week dan langer. Hoe ouder je wordt, hoe meer tijd er verstreken is en hoe sneller deze voorbij lijkt te gaan. Logisch. Je kunt er zelfs een sommetje van maken. Voor een baby van van twee maanden is een week 10% van z’n leven, voor een vrouw van veertig is diezelfde week 0,04% van haar leven omdat ze ongeveer 2000 weken geleden geboren is. Die ene week is dus een percentage van het aantal weken op aarde.

Je hebt er geen invloed op hoeveel je ervan krijgt
Niemand kan met tijd toveren en niemand weet wanneer zijn of haar tijd is geweest. Daarom is het belangrijk om bij de dag te leven. Tijd is niet beïnvloedbaar. Nooit.

Maak herinneringen
Een manier om zo goed mogelijk met tijd om te gaan is door herinneringen te bouwen. Alleen met niet materiële zaken creëer je herinneren. Al kan er heus wel een herinnering aan een object kleven, maar het object is niet de herinnering. Herinneringen zijn het enige waardoor je tijdsbeleving intenser wordt. Wil je je tijd goed besteden? Zorg dan dat je energie steekt in nieuwe ervaringen, deze lijken misschien niet indrukwekkend maar zijn wel blijvend. Van een nieuwe aankoop wordt je even gelukkig maar dit gevoel verdwijnt snel en aankopen worden in de regel geen herinneringen.

Doe minder
De meeste mensen zijn druk en leven met de klok. Hierdoor ben je contant met tijd bezig. Als je klokken mijdt, heb je automatisch het gevoel dat de tijd langzamer gaat. Zonder tijdsdruk leef je mindfuller. Dat wil je toch? Eigenlijk is het zaak om je agenda minder vol te plannen en om alleen maar dingen te doen waar je heel blij van wordt. Anders is het zonde van je tijd!