Soms is aanwezig zijn het meest dappere en belangrijke wat je kunt doen

Er zijn verschillende type mensen. Introverte en extraverte personen. Als je tot de eerste groep behoort, weet je dat het het behoorlijk lastig kan zijn om ergens aanwezig te zijn. Letterijk én figuurlijk. Als netwerken niet jouw ding is, kun je weken opzien tegen een sociaal event. Of dit nu een feestje of een begrafenis is, het blijft moeilijk. Toch is jouw aanwezigheid het meest kostbare goed op deze momenten. Je moet het gewoon doen, stap over die drempel heen.

Als je eenmaal de stap hebt genomen spoken de angstaanjagende scenario’s opeens niet meer door je hoofd. “Wat zal iedereen wel niet denken?” “Ben ik wel leuk genoeg?” “Sta ik niet alleen?” Deze gedachten maken je nerveus. Je weet vooraf nooit wat je kunt verwachten maar als je er eenmaal bent moet je alles over je heen laten komen. Je bent er gewoon. Jouw aandacht gericht op de personen met wie je op dat moment in gesprek bent. De dingen gaan opeens vanzelf. Als je fysiek aanwezig bent moet je er ook mentaal bij blijven. Deze mentale aanwezigheid helpt je met luisteren en jouw lichaamstaal luistert mee. Dit geeft de persoon met wie je in gesprek bent het gevoel dat je echt luistert naar wat hij of zij te zeggen heeft.

Minder denken gewoon doen
Wanneer jij een chronische overthinker bent, dan heb je voordat dingen gebeuren alles al honderd keer overdacht. Of dit goed is? Niet perse… want gedachten kunnen je afleiden van de werkelijkheid. Je maakt dingen groter, spannender of anders dan ze in werkelijkheid zijn. Overdenkers zijn vaak zorgelijke types die zich laten tegenhouden door dingen die misschien kunnen gebeuren. Stop hiermee en ervaar gewoon wat er gebeurt. Dit is meestal niet zo erg als de scenario’s die zich in jouw hoofd afspelen.

Oordeel niet
Iedereen heeft vooroordelen. Deze zijn vaak onterecht. Hoe kun je ergens van overtuigd zijn zonder het écht te ervaren. Doen in plaats van denken maakt korte metten met vooroordelen die funest zijn voor persoonlijke groei. Alleen als je leert van anderen, kom je meer over jezelf te weten.

Openheid
Dit is misschien het meest gunstige voordeel van aanwezig zijn. Om je te mingelen in een groep mensen moet je jezelf openstellen. Openstaan voor nieuwe personen, nieuwe verhalen en nieuwe ervaringen is van onschatbare waarde. Veel mensen durven zich niet open te stellen. Ze blokkeren voor het onbekende. Deze blokkade zit in je hoofd en kun je zelf opheffen. Probeer het eens, er gaat een wereld voor je open!