‘S nachts altijd aan het malen? Zo stop je ermee

We hebben allemaal wel eens van die nachten dat je je gedachten niet uit kunt zetten, terwijl je dat heel graag wilt. HEEL GRAAG. Je. moet. slapen. Het lukt je niet om te stoppen met nadenken en het wordt later en later. Voordat je het weet maak je je alweer druk om de wekker die over een paar uurtjes afgaat.

Overthinking is de reden dat jij nachtenlang wakker ligt. Hierdoor ben je de volgende dat niks waard en baal je als een stekker. Maar hoe komt het eigenijk dat je geen oog dicht doet als je aan het denken bent? Dit komt volgens Hope Bastine, psycholoog, omdat we overdag geen tijd hebben om alle input en prikkels te verwerken. Logisch dat dit dan later opspeelt.

Overload aan informatie
Ze legt uit dat we dagelijks veel meer informatie binnen krijgen dan jaren geleden. We hebben geen moment tussendoor om deze informatie een plekje te geven. Gadgets zoals je smarthone of tablet wijken ook voordat je het bed induikt, geen moment van je zijde. Niet alleen het blauwe licht zorgt voor onrust, ook de prikkels blijven non-stop doorgaan. Erg vervelend als je je brein tot rust wilt brengen.

Zo maak je je hoofd leeg
Ten eerste is het belangrijk dat je géén gadgets mee naar de slaapkamer brengt. Stop minimaal een uur voordat je naar bed gaat met actieve bezigheden en gun jezelf een uurtje om te landen en relaxen. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, yoga doen, kruidenthee drinken, lezen, in bad gaan of niks doen. Een ritueel om tot rust te komen is héél belangrijk voor het slapen gaan.

Schrijf in een dagboek
Soms moet je je verhaal kwijt. Als je dan niemand hebt om tegen te praten, is een dagboek geen slecht plan. Hier kun je al jouw gedachten in kwijt en je wordt je bewust van wat je aan het doen bent. Gebruik het schrijven in een dagboek als ritueel om je hoofd leeg te maken. Als je het boek dichtslaat, zijn ook je gedachten weg. Leg het dagboek niet naast je bed maar uit het zicht, op deze manier kun je echt afscheid nemen.

Blokkeer gedachten nooit
Als je niet kunt slapen omdat je hoofd vol zit met gedachten, dan probeer je er heel erg niet aan te denken. Dit werkt averechts. Juist omdat je je gedachten blokkeert, komen ze drie keer zo hard terug. Accepteer ze en laat ze weer gaan. Dat is de beste manier om ermee te dealen.