Renee Ferron geeft ons vijf redenen waarom vintage fashion een goed idee is

Renee Ferron is de eigenaar van de vintage webshop andpause.com en verzamelt al jaren mooie vintage items. Inmiddels heeft ze een flinke voorraad en daar wilde ze iets mee doen. Het zijn namelijk niet zomaar kledingstukken, het zijn schatten met een verhaal. Online laat Renee zien wat je met vintage kunt doen en ze upcycled de items op haar eigen unieke manier. Knap werk! Maar waar komt die passie voor vintage mode nou eigenlijk vandaan?

1. Het is duurzaam
Veel kleding die we dragen heeft een gevoelsmatige houdbaarheids datum van een half jaar. Deze ‘half-a-year trends’ zorgen voor uitpuilende kasten en een ontevreden gevoel. Zoveel kleding, maar toch niks om aan te trekken? Ik denk dat dit op een duurzame manier opgelost kan worden. Door meer vintage te dragen! Dit is een van de redenen waarom ik gestart ben met andpause.com – Waarom blijven we nieuwe spullen produceren als er al zoveel moois gemaakt is?
ANDPAUSE-FLOWER-BLEACH-LEVIS-501-banner-1
2. ‘The originals’
Trends komen en gaan, en zijn negen van de tien keer geïnspireerd op een variant van vroeger. Dan is het toch veel leuker om ‘the original’ te dragen? Kijk naar merken zoals Levi’s die de 501 opnieuw uitbrengen. Deze kun je ook in een vintage winkel vinden…

3. One of a kind
Heb je een superleuk vintage jurkje gevonden? De kans is erg klein dat er iemand in precies dezelfde rond loopt! Hierdoor blijft jouw look de jouwe en is je vintage treasure hierdoor nog specialer! Handig; zo ben je er ook niet snel op uitgekeken!
vintage
4. Oog voor detail
Goede vintage items zijn met net even wat meer aandacht gemaakt dan een Zara’tje. Je kunt dit herkennen aan de knoopjes op een blouse, de kwaliteit van de stof, mooi afgewerkte ‘engelse’ naden, (ook de binnenkant is netjes strak afgewerkt!) of de pasvorm van een mouw. In de selectie van vintage voor mijn webshop vindt ik dit soort details heel belangrijk. Als de binnenkant mooi is heeft een item net dat beetje extra als je het draagt. Dit werkt hetzelfde als bij een heel mooi lingerie setje die je onder je kleding draagt. Soms zijn er items in de collectie waarbij de print per maat gemaakt is. Dit vind je bij ‘gewone’ winkels niet zo snel!
and pause
5. Wegdromen
Vintage is pre-loved. Dit vind ik de mooiste manier om vintage te omschrijven. Het heeft al een leven achter de rug, is al door iemand geliefd geweest, met zorg gewassen en nu heeft het ook jouw hart gestolen. Hoe is het jasje in z’n vorige leven gedragen, in welk land? Voor welke gelegenheid? En was het iemands lievelings item? Je kunt heerlijk bij wegdromen bij vintage stukken, misschien romantiseer je de boel een beetje, maar ach wat maakt dat uit. Ik vind het een vijfde goede reden om vintage te kopen!
renee ferron

Lees ook: Het ethisch modedilemma.