Een relatie loslaten als het onmogelijk lijkt

Het maakt niet uit hoe vaak vrienden en familie je proberen uit te leggen dat het beter is zo. Dat weet je. Troostende woorden zijn niet verzachtend voor de pijn. En jij bent de enige die deze pijn voelt.

Breakups kunnen absoluut eng, pijnlijk, hard en eenzaam voelen, maar het kan ook de meest helende, opwindende, nieuwe en dankbare ervaring in je leven worden als je jezelf de ruimte geeft om het proces langzaam te doorlopen.

Ik heb verschrikkelijke breakups gehad, scheidingen van dichtbij meegemaakt en mensen die heel dichtbij mij stonden verloren. Hoe deze situaties zachter zijn geworden, op welke manier ik er van heb geleerd, verschilt per geval. Ervaringen zijn nooit hetzelfde maar het proces van opstaan en doorgaan is eigenlijk hetzelfde. Het draait allemaal om het loslaten van ‘wie’ en ‘waarom’ zodat je dieper in kunt gaan op wat de gevoelens losmaken nadat je je verlies hebt geleden.

Klinkt ingewikkeld maar in feite zorgt het malen in je hoofd ervoor dat je blijft hangen in verdriet. Dit verdriet is een constante kwelling omdat er bijna altijd gevoelens van onrecht bij komen kijken. Natuurlijk mag je je slecht voelen als iets definitief voorbij is, wanneer iemand voor altijd uit je leven verdwijnt. Probeer alleen geen antwoord te vinden op de vragen aan wie het ligt en waarom dit jou overkomt. Precies op deze vragen krijg je nooit een antwoord. Maak liever keuzes die je vooruit helpen in plaats van te blijven hangen in weemoed.

Schrijf een brief
Om gevoelens van onrecht, woede, angst en eenzaamheid een plek te geven, kun je een brief schrijven zonder deze te versturen. Het is een manier om je diepste, meest innige gevoelens te delen. Begin de brief met ‘Liefste …. ‘ en schrijf alles op wat je geleerd en ontvangen hebt in de tijd samen. Deel je verdriet, angst, woede, frustratie en alles dat in je opkomt. Gooi het eruit, laat de woorden stromen en wanneer je je voldaan voelt eindig je de brief met ‘ik ben zo dankbaar dat je in mijn leven bent gekomen en mij hebt geholpen om te worden wie ik ben’. Vervolgens maak je een lijstje met al je positieve eigenschappen die je hebt ontdekt nu je op eigen benen staat. Zelfs al zijn het er maar een paar, bijvoorbeeld dat je kunt liefhebben, dat je in staat bent om alles voor iemand te geven, dat je empatisch bent. Maak daarna een opsomming van eigenschappen waarvan je denkt dat ze ontbreken of die zijn weggegaan met de relatie. Onzekerheid, angst maar ook vertrouwen. Het mag vanalles zijn.

Iedereen is alleen
Wat wil je in het leven? Ben je klaar om de pijn los te laten? Geef je jezelf toestemming om je eigen leven te lijden zonder oordelen of verwachtingen? In het nu. Er namelijk geen groter cadeau dan jezelf waarderen op dit moment. Het maakt niet uit of een deel van je denkt dat er iets ontbreekt. Je bent altijd 100% mooi als mens en verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Liefhebben betekent dat je liefde kunt verliezen. Wil je deze emoties dan blokkeren uit angst om iets kwijt te raken? En richt je al je liefde op één persoon of op jezelf en vanuit jezelf weer naar verschillende mensen om je heen. Focus je op alles wat je NU hebt. Visualiseer een fijn leven vol schoonheid en vreugde. Zorg goed voor jezelf en je lichaam, neem voldoende tijd voor jezelf en eet gezond. Herinner jezelf eraan dat hoe slecht je je in het verleden ook hebt gevoeld, de toekomst is van jou. Omring je met familie en vrienden. Trek de natuur in en soak up de schoonheid van de wereld. Zelfs uit de meest pijnlijke ervaring kun je dankbaarheid putten.

Zo ben ik dankbaar dat ik door mijn ex weet wat voor een relatie ik NIET wil en dankbaar dat mijn vader mijn op de wereld heeft gezet, mij heeft geleerd wat liefde is en mij heeft geleerd om van de natuur te houden. Dankbaar dat ik iemand heb mogen bewonderen die helaas al heel lang uit mijn leven is. En als ik nu iemand zie struggelen in een liefdesrelatie die eigenlijk allang niet meer werkt hoop ik dat ze uiteindelijk voor zichzelf kiezen. Ook al wil je het niet zien, het is écht beter.