Queen of Scots, Mary maakt het mee in de serie Reign

Kort geleden ben ik begonnen aan de serie Reign op Netflix. Wat een heerlijkheid! In een ruk blijf je kijken naar dit Britse zoete niemendalletje met in de hoofdrol: Mary Stuart, Queen of Scots. Deze Mary heeft alles behalve een saai leven als koningin van Schotland en later ook van Frankrijk.

Als baby werd ze tot koningin gekroond, ook al kon ze nog amper regeren. Zo gingen die dingen vruuger gewoon. De vader van Mary overleed vlak na haar geboorte en onrust in Schotland breekt uit. De moeder van Mary stuurt haar als vijfjarig meisje naar Frankrijk om haar in veiligheid te brengen en klaar te stomen als koningin. Tot die tijd zwaait moeders in Schotland met de scepter.

In Frankrijk wordt Mary al snel uitgehuwelijkt aan Francis, de knappe zoon van koning Henri II van Frankrijk. De liefde gaat in het begin niet van harte maar begint later toch echt op te bloeien en opeens kunnen de twee tortelduifjes niet meer zonder elkaar. De twee jaar jongere Francis adoreert Mary en na veel tegenslagen trouwen ze dan toch. Al heeft Francis ondertussen een baby bij een van de hofdames van Mary en is Mary ook niet vies van Bash, de bastaard broer van Francis. Maar goed… de twee laten het verleden rusten en gaan samen verder.

Maar in Reign gaan dingen nooit ‘zomaar’ verder. Francis vermoord zijn eigen vader omdat koning Henri II ook een oogje op zijn schoondochter, Mary, heeft. Niet om de vrouw. O nee. Hij wil ervoor zorgen dat Mary koningin van Engeland wordt, zodat hij heerser is over maar liefst twee koninkrijken. Elizabeth mag niet aan de macht komen, Mary is de wettelijke koningin van Engeland en naast haar zal hij dus koning zijn. Mary is z’n enige troef om deze grootmacht te bereiken dus ziet Francis geen andere uitweg dan z’n vader aan het spit te rijgen. Zonder dat iemand het door heeft. Denkt Francis, want hij is gesnapt door de valse Narcisse, een edelman die maar al te graag meer macht naar zich toe trekt om de protestanten uit te roeien. Hij chanteert Francis met zijn grote geheim en daardoor maakt de kersverse koning van Frankrijk keuzes waardoor hij steeds minder geliefd wordt bij het volk. Zelfs zijn eigen vrouw Mary kan hem niet meer luchten of zien en snoept buiten de deur met een Portugese prins.

Op dat moment weet ze nog niet dat Francis uiteindelijk zal overlijden, zoals Nostradamus reeds voorspelde. Zonder Francis moet Mary het in haar eentje redden en dat doet ze liever in Schotland. Daar valt ze als een blok voor haar neef Henry Stuart – gevalletje bloedschande – want ze kregen samen een baby. Het huwelijk bevalt Mary niks en al snel ziet ze een andere appetijtelijke man voorbij komen. Helemaal hotel de botel is Mary van de Italiaanse zanger David Riccio, iets wat neef Henry niet bevalt. Sterker nog: hij ruimt David zo snel als ‘ie kan uit de weg. Dit wordt ook Henry’s dood. Want het liefje van Mary doden? Dan moet je kop eraf.

Queen Mary laat dit klusje klaren door graaf Bothwell en ach… ze moet toch weer aan de man, dus graaf Bothwell lijkt een goede optie. Dit veroorzaakt een volksopstand – met de moordenaar van je man trouwen – en wederom moet Mary Schotland verlaten. In Engeland denkt ze veilig te zijn maar daar zit koningin Elizabeth nog steeds op de troon en ze heeft nog net zo goed een bloedhekel heeft aan Mary. Dingetje uit het verleden (lees: Mary wilde ook de Engelse troon bestijgen) en dus wordt ze in de kerker gegooid. Hier verblijft ze achttien jaar. Man… dan verpieter je toch helemaal? En waarvoor? Om na achttien jaar in gevangenschap alsnog je hoofd te verliezen. Life ain’t easy zullen we maar zeggen.