Op deze manier verminder jij jouw aandeel in plasticvervuiling zonder al te veel moeite
Waar je tegenwoordig op elke straathoek containers vindt waar je plastic in kunt deponeren, wordt er daadwerkelijk maar negen procent gerecycled meldt de Great Britain’s Royal Statistical Society afgelopen december. Schrikwekkend weinig!
Dit wetende, gekoppeld aan het feit dat de oceanen vol plastic zitten, moet je wel wakker schudden. Iedereen moet minderen met het gebruik van plastic! In de praktijk is het vrij lastig om helemaal plastic vrij door het leven te gaan maar er zijn wel kleine aanpassingen die een grote impact hebben.
Probeer als individuen samen op te staan tegen lokale supermarkten en restaurants die hun producten nog steeds stuk voor stuk in plastic verpakken. Er zijn andere manieren om spullen te bewaren. Begin klein in je eigen woonplaats en vind like-minded people om zo een community te starten. Verzamelen handtekeningen en dwing zo een betere woonomgeving af. In Amsterdam geven ze het goede voorbeeld door vanaf 2020 geen single-use plastic zoals plastic confetti, rietjes en wegwerpbekers meer te gebruiken op festivals.
Plastic is goedkoop voor degene die het gebruiken als verpakkingsmateriaal maar de échte prijs wordt betaald door de mensen en het milieu. We hebben het over de negatieve gezondheidsimpact waarbij chemische hormoonverstoorders in je systeem terecht komen en ziektes zoals diabetes, obesitas en kanker kunnen veroorzaken.
Creëer een to-go kit
Mocht je nog niet met een stoffen tas het huis verlaten: doen! Het is zo makkelijk om je footprint te verbeteren en om altijd een herbruikbare tas bij de hand te hebben. Net als een herbruikbare beker voor koffie to-go om maar wat te noemen. Gebruik geen rietjes en let op wat je aanschaft. Ik kan echt boos worden om waxinelichtjes die stuk voor stuk in plastic gewikkeld zijn. WHY? Denk na bij alles wat je doet en op een gegeven moment gaat het vanzelf.