Een oordeel is zo geveld, denk eerst na

Een oordeel is zo geveld. Binnen één seconde weet je of iemand betrouwbaar, aardig of juist super arrogant is. Iedereen probeert altijd zo snel mogelijk in te schatten of iemand te vertrouwen is of niet. Logisch. Maar er kleven ook nadelen aan: mensen doen constant aannames.

En dan creëer je een halo-effect. Goed is goed en fout is fout. Als je iemand hoog hebt zitten, kan hij of zij ook nooit meer iets fout doen. Terwijl als je je bedenkingen hebt bij een bepaalde persoon, dan houd je hem of haar op afstand. Terwijl you don’t know! Vooral als je je voordeel ten onrechte hebt geveld, is dat niet best.

1. Je vind iemand aantrekkelijk
Het oog wil ook wat maar iemand die er knap bijloopt is niet per definitie intelligenter, betrouwbaarder of aardiger dan een ander.

2. Van horen zeggen
Iemand heeft je het een en ander over een bepaalde persoon verteld. Laat andermans mening niet die van jou zijn! Je kent nooit het hele verhaal, dus oordeel in dit geval zeker niet te snel. Mensen roddelen graag… Weet jij veel waar mensen doorheen zijn gegaan. Het enige dat jij te horen hebt gekregen is een subjectieve mening van een ander.

3. Narcistisch gedraai
Heb jij een narcist in de buurt? Dan kun je maar beter wegwezen. Narcisten proberen jouw mening altijd negatief te beïnvloeden en er is altijd iemand het slachtoffer van deze zwartmakerij.

4. Je vergelijkt iemand met jezelf
Diegene komt altijd positief uit de bus. Wanneer jij je (door uiterlijk) verbonden voelt, regageer jij een stuk positiever op deze persoon.

5. Hij of zij kijkt boos
Daar ga je liever niet mee praten, gezellig wordt het toch niet. Eh… achter een bozige uitstraling kan een hele lieve persoonlijkheid schuilgaan.

6. Je voelt jezelf beter dan een ander
Heb jij jezelf ooit betrapt op de gedachten: wat een verschijning, gelukkig zie ik er niet zo uit! Shame on you. In feite voel je jezelf beter dan een ander maar waarom is niet iedereen gelijk? Laat verwachtingen los en leef in liefde. Niemand hoeft zich te gedragen naar jouw maatstaf. Een open houding levert meer op dan jezelf steeds maar weer op een voetstuk plaatsen. Je kunt je door iedereen laten inspireren want iedereen is op z’n eigen manier heel waardevol