“Mooi Hokje…ehh… Rokje!

De volgende situatie kunnen de meeste vrouwen, rokdragend of niet, zicht vast wel voorstellen. Het overkwam mij laatst, op weg van mijn werk naar huis, op de fiets. Een man, laten we zeggen, al wat op leeftijd, kwam me tegemoet gefietst, breed lachend en riep me na: “Mooi rokje!` En al verder fietsend, merkte ik dat ik niet helemaal goed wist wat ik met die opmerking aan moest. Feitelijk zeggen de woorden `leuk rokje` op zichzelf niet zoveel, behalve dat het een compliment is richting jou. Maar daar zit ´m ook meteen de crux. Want de context, het moment en de persoon hebben in dit geval héél veel invloed op hoe ik dit compliment opvat. Ik had liever een knappe glazenwasser als tegenligger op de fiets gehad, maar goed, dat is een andere discussie. Met opgetrokken wenkbrauwen fietste ik verder en kroop ik achter de laptop.

Wat hier eigenlijk aan ten grondslag ligt, is dat wij als mens, maar óók als man of vrouw, gekleurd zijn in ons denken en doen. Dat is een proces dat vanaf je geboorte begint; in je DNA en wat door de jaren heer steeds meer gevormd wordt. Allerlei factoren van buitenaf zijn hierop van invloed. Dat is bekende kost, maar pas in de praktijk komen we het tegen.

In dit specifieke geval was het een optelsom van die factoren die maakte dat ik de opmerking meteen op een bepaalde manier interpreteerde, oftewel inkleurde.

Op de eerste plaats was ik voornamelijk verrast door de onverwachte reactie. Maar zou een vróuw precies deze zelfde opmerking gemaakt hebben, dan had ik er anders op gereageerd. Hier had ik te maken met een oudere man, die ongevraagd, weliswaar positief, een opmerking maakte over mijn rokje. En inderdaad. Ik had die dag een leuk rokje uit de kast getrokken, maar door deze opmerking ging ik twijfelen over mijn kledingkeuze. En over de vraag of dit vrouwvriendelijk of juist vrouwonvriendelijk was. En over hoe andere vrouwen hierop zouden reageren.

Kortom, een heel gedachtengoed dat deze beste man waarschijnlijk zijn pet ver te boven zou gaan, laat staan dat hij zich überhaupt afvraagt wat er allemaal in godsnaam omgaat in dat gecompliceerde vrouwenhoofd.

Gecompliceerd of niet, vrouwenhoofd of niet, genderdiscussie… het is een ingewikkelde discussie, actueler dan ooit. En ook eentje waar je niet makkelijk uit komt. Gewoon omdat we gekleurd zijn. Misschien de volgende keer dan maar gewoon een gekleurd rokje aantrekken?