Mindful naar het einde van het jaar

Het einde van het jaar komt dichterbij, het is koud en de dagen worden korter. Misschien voel jij de druk van de eindejaarssprint om een tandje bij te zetten, maar zou je het liefste meer tijd voor jezelf hebben en het wat rustiger aan doen. Wanneer je het ritme van de natuur volgt, is dat ook precies wat je nu mag doen. Wist je namelijk dat er zoiets is als ‘energetische seizoenen’?
Vanaf ongeveer 6 november bevindt de energie zich in het winterseizoen: het seizoen waarin
je mag vertragen, verzachten en naar binnen mag keren. Romy Barendse en Emily van Vught, makers van de Slow Calendar en Mindful Magic Journal, leggen het uit en geven 3 tips om mee te bewegen in het ritme van dit seizoen.

mindful magic

Hoe zit dat precies?

De seizoensindeling zoals wij die kennen is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Volgens die indeling duurt het nog even voordat het officieel winter is. Het ritme van de energetische seizoenen is gebaseerd op de verdeling van yin- en yang energie, waardoor deze seizoenen elkaar al eerder afwisselen. In de winter heeft de yin energie de overhand en dit staat voor het vrouwelijke, het zachte, de stilte en voor het naar binnen gekeerde. De energie nodigt je uit om te vertragen en volledig naar binnen te keren om tot je eigen kern te komen.

Plan meer rustmomenten voor jezelf in

De winter is niet de tijd om nieuwe projecten te starten; het is een periode voor bezinning,
uitrusten en zuivering. Vanuit de Chinese vijf-elementen leer hoort bij de winter het element
Water. Water zoekt altijd de makkelijkste weg; ze beweegt met de stroom mee. Dat mag jij in
deze periode ook doen. Hoe meer rust je neemt, hoe meer er kan ontstaan. Je voelt misschien
dat je steeds meer naar binnen wilt keren. Geef hier aan toe en gun jezelf wat vaker een
avondje op de bank met een kop thee en een goed boek.

Laat transformatie toe

De wind blaast de bladeren van de bomen en alles in de natuur wordt kaal. Ook voor ons is
dit een teken om nu toch echt afscheid te nemen van wat je nog los mag laten. November is
een maand van transformatie, zodat er tijdens de volgende wintermaanden binnen in jou een
vernieuwing kan plaatsvinden, die straks in de lente tot groei mag komen.

Dat kan ook zorgen voor een innerlijke tweestrijd met belemmerende overtuigingen en oude
pijnen die omhoog komen. Loop hier niet van weg, want het is een mooie uitnodiging voor
reflectie. Focus je op je innerlijke rust en richt je op jouw belangrijkste talenten en
kwaliteiten.

Ga de natuur in

Hoe verleidelijk het ook is om binnen op te bank te blijven zitten, juist in het najaar is het belangrijk om naar buiten te gaan. Niets werkt zo ontspannend als de natuur. We zijn in onze snelle maatschappij, waar het denken en doen zo centraal staat, geneigd om de natuur te zien als iets dat buiten ons plaatsvindt. We zijn vergeten dat wij hier als mensen onderdeel van
zijn en dat de cycli van de natuur dagelijks invloed op ons hebben. Op een bepaald niveau leven we nog in dit ritme, maar veelal zijn we deze connectie verloren. Door contact te maken met de natuur, kom je ook dichterbij jezelf. Kleed je dus lekker warm aan, ga naar buiten en kijk, luister en voel wat de natuur je te vertellen heeft.

Door: Romy Barendse & Emily van Vught

Emily van Vught en Romy Barendse zijn de founders en conscious creators van Mindful Magic. Met hun platform en producten zijn ze jouw gids om de connectie met jezelf en je intuïtie te versterken, met behulp van moeder natuur. Ze laten jou ervaren hoe je (weer) volledig in je kracht kunt staan en in verbinding met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en het geheel.
www.mindfulmagic.nl