Met deze 3 tips schitter jij als gastvrouw de feestdagen door

Het meest fijne van de feestdagen vind ik het samenzijn met familie en genieten van lekker eten en drinken. Bij mij in de familie wisselen we elk jaar van huis (locatie). Dit houdt in dat er elk jaar iemand anders de ‘sjaak’ is met de voorbereiding én uitvoering van het kerstdiner. Dit jaar ben ik de klos en draag ik verantwoording voor de locatie en het diner. Gelukkig is het niet de eerste keer dat wij in de familie kerst vieren en heb ik het nodige kunnen afkijken van mijn voorgangers. En ik kan u vertellen, de voorbereidingen ging altijd gepaard met een behoorlijke dosis stress. Oh yes…

Lees ook: Op de verlanglijst: de onderbroek die naar bacon ruikt!

Een goede hostess zijn is dus behoorlijk stressvol (zeker tijdens de feestdagen). Het huis moet er ‘spik en span’ uitzien, er moet voldoende eten en drinken in huis zijn én (niet geheel onbelangrijk) de sfeer moet top zijn. Ik kan mij zo voorstellen dat er, met mij, nog een boel lotgenoten zijn die ook verantwoording dragen voor het kerstdiner (en de locatie) en daar enorm naar uitkijken (of niet). Je hoofd koel houden is van essentieel belang tijdens deze dagen waar warmte en gezelligheid de overhand nemen, maar hoe doe je dat eigenlijk?

1. Bedenk van te voren wat je wilt serveren:
Vraag eerst altijd aan je gasten of ze allergisch zijn voor bepaalde producten of vegetarisch zijn. Daarna ga je pas bedenken wat je wilt gaan serveren met het kerstdiner. Het is aan te raden om te meal preppen. Dit houdt in dat je gerechten één dag (of twee) van te voren maakt, zodat je op de dag van het kerstdiner zelf minder hoeft klaar te maken.

2. Schrijf op wat je moet nog doen:
Wanneer je (vrijwillig) een kerstdiner gaat organiseren, zul je een hoop dingen moeten regelen. Op de meest gekke momenten kunnen er dingen door je hoofd schieten die nog moeten gebeuren. Maak daarom een to-do lijstje met daarop alle dingen die nog moeten gebeuren. Stop daarnaast een boekje in je handtas waarin je alles kunt opschrijven wat betrekking heeft op de voorbereiding van het kerstdiner. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kun je dingen afstrepen als je ze hebt gedaan (en dat werkt enorm bemoedigend).

3. Zorg dat je huis klaar is voor de komst van je familie (gasten):
Om onduidelijkheden (en stress) te voorkomen, is het belangrijk dat je gasten weten waar ze in jouw huis ’thuis’ horen. Hiermee bedoel ik te zeggen dat er een ruimte in je huis (woonkamer, keuken of eetkamer) klaar moet zijn voor de komst van je gasten, zodat ze weten wat hun plek is. Zorg ervoor dat deze ruimte gezellig is aangekleed en dat de tafel is opgedekt. Daarnaast is het aan te raden om voldoende water en wijn klaar te zetten. Op die manier geef je op een subtiele manier aan dat selfservice wordt gewaardeerd.

Lees ook: 10 redenen waarom single zijn met de feestdagen prima is