Liefdevol worstelen met weerstand

Om jezelf beter te leren kennen en te ontdoen van weerstand in en buiten jezelf is zelfbewustzijn nodig. Zelfbewustzijn is het krachtigst wanneer we reflecteren en de weerstand en blokkades uitschrijven. Schrijven is een laagdrempelige tool om jezelf beter te leren kennen. Starten met schrijven over weerstand, de beleving en gevoelswereld is de meest gegeven tip die ik deel in de praktijk. Opmerkelijk dat als ik de nadruk niet op deze tip leg het schrijven niet wordt opgepakt. Mensen nemen de tijd hier niet voor, ervaren weerstand en zoeken afleiding. Leuke afleiding zoals Netflix en een goed glas wijn, alwetend dat ze diep van binnen al in de weerstand zitten.

Onze geest op zoek naar veiligheid en comfort
Waar komt die weerstand toch vandaan? Wat gebeurt er toch in onszelf dat we ongemak niet willen blootleggen? Bij ongemak of lastige gevoelens blokkeert de geest het moment van innerlijke opmerkzaamheid en zelfreflectie. Onze geest is van nature op zoek naar veiligheid en comfort. Er ontstaan ego-gedachten die het proces stopzetten, denk maar aan smoesjes als “dit is niks voor mij”, “ik kan dit niet” en gedachten die uitstellen “ik doe het straks wel”. Deze ego-gedachten geven ons in het moment een comfortabel en veilig gevoel. Op langer termijn doen de gedachten ons tekort en maken ons onnodig bang voor de gevolgen van verandering. Diep van binnen wil je het wel, dat is je echte ik.

Weerstand is groeien
Zelfbewustzijn betekent overstijgen van onze geest en de weerstand van je ego eerlijk ervaren en observeren. Daar is doortastendheid en ook moed voor nodig. Hoe moeilijk de weerstand ook is, zie deze niet als je vijand maar een moment van groei. In elke ervaring schuilt een levensles als je deze de aandacht geeft. Het leven is soms moeilijk maar het is het ego dat zorgt dat je slachtoffer wordt. Zelfbewustzijn en weerstand zijn cadeautjes. Zelfbewustzijn laat je het leven intenser beleven. De weg van de weerstand laat je in het leven groeien.

Liefdevol worstelen
Een mindful levenshouding zorgt voor een goede verhouding met jezelf, de obstakels en ongemakken in het leven. Door eerlijk en zonder oordeel te kijken naar de geest die ‘spartelt’ ontstaat er een liefdevolle worsteling. Inzichten in kwetsbaarheden en gevoelens kunnen zo ontstaan. Je kan op een dieper niveau een gezonde en sterke relatie met jezelf opbouwen waardoor stabiliteit, vrijheid en persoonlijke groei ontstaat.

Voel jij na het lezen van deze blog de motivatie om te schrijven over je weerstand?

1. Koop een mooi notebook en start met het schrijven over ongemakkelijke situaties of belemmeringen die er in je leven zijn. Maak je eigen filmscript. Hoe ziet de situatie eruit?

2. Hoe ervaar jij de weerstand? Wat doe je? Hoe gedraag jij je? Wat denk je? Wat nog meer? Wat voel je? Als je het opschrijft voel je dan meer?

3. Wat zou je anders willen? Wat maakt dat je nog steeds in de situatie zit? Wat wil je liever niet voelen als je de situatie doorbreekt?

4. Is het te lastig om dit zelf aan te gaan? Laat je dan door de weerstand heen liefdevol begeleiden door een fijne coach, therapeut of psycholoog bij www.mindtrainers.nl