Leven zonder vooroordelen, kan dat?

Ontkennen doe ik het niet: ik heb vooroordelen. Best veel. Als ik ’s avonds op straat loop voel ik me onveiliger als er een man aan komt lopen, dan wanneer dat een vrouw zou zijn. In de yogales doe ik liever partner yogi met een vrouw dan met een man en ik vraag me áltijd af hoe vrouwen in topfuncties privé met hun drukke baan combineren.

Het zijn gevoelens die niet terecht zijn en die ontstaan omdat iedereen onbewuste vooroordelen heeft. Deze vooroordelen zijn een vorm van racisme want je beoordeeld een onbekende niet op hoe hij of zij is maar in dit geval op het geslacht. Zo zat ik laatst in de trein toen er een Oosterse man in dezelfde coupe binnen wandelde. Hij sprak luid in een vreemde taal aan de telefoon en ik werd bang voor bommen. Onzin natuurlijk! Want dagelijks bellen er mensen in de trein dus waarom zou deze man potentieel een gevaar zijn? Ik wil dit niet denken, ik ben niet racistisch maar onze hersenen maken deze connectie dit zonder dat je het zelf door hebt. Net als dat je oranje associeert met vuur en een citroengeur met schoonmaken.

Onzichtbare verbindingen
Onderzoekers hebben het brein onderzocht en kwamen erachter dat onbewust associaties gevormd worden door een netwerk van verbonden concepten. Dit zijn associatieve netwerken die ontstaan door normen en waarden of ervaringen. Bepaalde gedachten leer je aan en andere worden gevormd omdat je dingen meemaakt. Je hebt zelf vaak niet eens door dat deze verbindingen ontstaan, laat staan dat je ze kunt beïnvloeden.

Test het zelf
In ons onderbewust zijn hebben we bedacht dat dunne mensen meer discipline hebben dan dikke mensen. Of dat vrouwen beter voor kinderen kunnen zorgen dan mannen. Onzin natuurlijk maar we denken het wel. Verschillende onderzoeken hebben dit aangetoond en zelfs als mensen het niet toegeven, denken ze het wel. Best vreemd. Deze test laat zien dat er ook in jouw hoofd onbewuste vooroordelen rondspoken. Dat is niet fout maar het is wel goed om te weten! Want pas als je het weet, kun je langzaamaan nieuwe verbindingen gaan maken.